Muffinki ziemniaczaneSerowo-ziołowe muffiny ziemniaczane będą znakomitą przystawką, kolacją lub późnym, weekendowym śniadaniem. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny lub wołowiny w sosie. Smalczyk dodany do muffin okazał się strzałem w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dodała ziemniakom wilgotności i głębokiego smaku – przez co muffinki nie były suche. Muffiny ziemniaczne to fajne danie dla wegetarian z racji użycia tłuszczu wyłącznie roślinnego. Danie na pewno posmakuje smakoszom wszelakich placków, kuglów i bab ziemniaczanych. Jako, że uwielbiam takie smaki pochłonęłam na kolację aż cztery takie muffinki.

Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok. 100 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
  • 4 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 12 liści laurowych

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o małych lub średnich oczkach (nie ścieramy ich na papkę) – można to zrobić w specjalnej maszynie do tarcia. Od razu po starciu mieszamy ze śmietaną. Trzy łyżki smalczyku rozpuszczamy. Następnie ścieramy cebulę (można także pokroić w kostkę) i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy roztopiony smalczyk, tarty ser, mąkę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę z dwunastoma wgłębieniami na muffinki smarujemy dokładnie pozostałym smalczykiem. Przekładamy masę do foremek. Jeśli ziemniaki puściły wodę, starajmy się jej nie dodawać. Na wierzchu każdej z muffin kładziemy listek laurowy, który nada przyjemnego, ziołowego posmaku. Pieczemy w 200°C przez 30 minut.

Muffinki ziemniaczane

 

Przepis na serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!