Serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane

Muffinki ziemniaczaneSerowo-ziołowe muffiny ziemniaczane będą znakomitą przystawką, kolacją lub późnym, weekendowym śniadaniem. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny lub wołowiny w sosie. Smalczyk dodany do muffin okazał się strzałem w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dodała ziemniakom wilgotności i głębokiego smaku – przez co muffinki nie były suche. Muffiny ziemniaczne to fajne danie dla wegetarian z racji użycia tłuszczu wyłącznie roślinnego. Danie na pewno posmakuje smakoszom wszelakich placków, kuglów i bab ziemniaczanych. Jako, że uwielbiam takie smaki pochłonęłam na kolację aż cztery takie muffinki.

Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok. 100 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
  • 4 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 12 liści laurowych

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o małych lub średnich oczkach (nie ścieramy ich na papkę) – można to zrobić w specjalnej maszynie do tarcia. Od razu po starciu mieszamy ze śmietaną. Trzy łyżki smalczyku rozpuszczamy. Następnie ścieramy cebulę (można także pokroić w kostkę) i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy roztopiony smalczyk, tarty ser, mąkę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę z dwunastoma wgłębieniami na muffinki smarujemy dokładnie pozostałym smalczykiem. Przekładamy masę do foremek. Jeśli ziemniaki puściły wodę, starajmy się jej nie dodawać. Na wierzchu każdej z muffin kładziemy listek laurowy, który nada przyjemnego, ziołowego posmaku. Pieczemy w 200°C przez 30 minut.

Muffinki ziemniaczane

 

Przepis na serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane

  1. My simple cuisine napisał/a:

    Male cudenka ;) )) Sa przesliczne :)

  2. AnnaA-G napisał/a:

    to coś dla mnie!:) ślicznie się prezentują:)

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Muszą być pyszne. :) Takie placki ziemniaczane w miniaturce.

  4. Patyska napisał/a:

    Noooo, to się nazywa pomysł! :) Zdjęcia przepiękne…

  5. dżemdżus napisał/a:

    Fantastyczne zdjęcia i cudowny pomysł na przepyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zazdroszczę, że to nie ja zjadłam takie 4 muffinyi na kolację.

  6. skoraq cooks napisał/a:

    Świetny pomysł na muffiny :-)

  7. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo apetyczne! Moje smaki :) ))

  8. karmel-itka napisał/a:

    bardzo ładnie wyglądają :]

  9. ladylaura. napisał/a:

    Pyszna przekąska.

  10. Lady housewife napisał/a:

    Jeszcze nie robiłam takich wytrawnych muffinków, a te wyglądają prześlicznie!

  11. Agnieszka napisał/a:

    Prezentują się wykwintnie. Nie obiecam, że zrobię. Mam tyle już różnych przepisów do zrobienia, że życia mi braknie;d

  12. Majana napisał/a:

    Takich muffin jeszcze nie próbowałam. Zapowiadają się ciekawie.
    Pozdrówki:)

  13. Ada napisał/a:

    Przepiękne zdjęcia :)

  14. wenus-lifestyle napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze ziemniaczanych muffinów :P

  15. zakateksmaku napisał/a:

    Nigdy nie mogę się zdecydować, które muffiny smaczniejsze. Czy te w wersji na słodko, czy na wytrawnie:) Uwielbiam obie! A te serowo-ziołowe – marzenie! Pycha!

  16. studentka na diecie napisał/a:

    Muszą być pyszne! :D

  17. studentka na diecie napisał/a:

    Ziemniacznych muufinek jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała :D

  18. Sosna napisał/a:

    Wow, tego jeszcze nie jadłem, ciekawe :)

  19. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Lubię muffinki na słono:)

  20. ELA.M napisał/a:

    Ciekawe przekąski:)

  21. Pyszne, wytrawne muffiny ; )

  22. Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo mi się podoba ten przepis :D

  23. judik napisał/a:

    Lubię wytrawne muffiny, choć dalej wolę te słodkie, ale Twoje bardzo mi się podobają!

  24. Pan Deserek :) napisał/a:

    Bardzo fajny i smakowity pomysł :) I smaczne i oryginalne wykonanie ;) Musze kiedyś coś takiego zrobić i zaskoczyć gości ;)

  25. iza napisał/a:

    to ja poprosze taką ;) )

  26. Zaskakujesz przepisami :) Muffinki prezentują się pysznie :)

  27. KuchAsia napisał/a:

    wyglądają genialnie!

  28. Salvador Dali napisał/a:

    ja jestem zachwycona-super alternatywa dla zwykłych ziemniaków! :)
    I jak ładnie się komponują z tymi ziołami ;)

  29. Magda C. napisał/a:

    Mmmm… jaki cudowny pomysł na imprezową przekąskę! Wyglądają przepysznie!

  30. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Doskonałe :) ! Cudnie wyglądają :) !

  31. Ania napisał/a:

    świetne, a nawet podane z sosikiem mogą stanowić pozywny obiad:)

  32. Muszą wspaniale smakować, lubię na słono :)

  33. lutka40 napisał/a:

    U mnie na czterech to by się nie skończyło – pycha !!!

  34. agata napisał/a:

    Muffinki są to raczej z formy podania, smak trochę jak zapiekanka. Reasumując przepyszny pomysł na ciepłą kolację

  35. aniaaaa napisał/a:

    Mam pytanko a czy można te muffiny podawać z sosem pieczarkowym? Kocham babki ziemniaczane i pieczarki :)

  36. ana napisał/a:

    Witam,
    muffiny zrobiłam zgodnie z przepisem, niestety efekt końcowy daleki był od tego który widzimy na zdjęciu.
    Muffiny musiałam łyżką wygrzebywać z formy mimo obfitego posmarowania każdego wgłębienia pozostałym smalcem.
    Ne pewno więcej ich nie zrobię :(

  37. Ewa napisał/a:

    Raczej nie jest to sprawka blachy, raczej ziemniaków. Nie wszystkie rodzaje nadają się do wypieków, na frytki czy placki. Trzeba mieć sprawdzone gatunki i doświadczenie aby je rozpoznać.

  38. Michał Frąckowiak napisał/a:

    Zrobiłem, bardzo smakowało. Poleciłem znajomym…byli zachwyceni. Na pewno jeszcze powtórzę, pozdrawiam.

  39. Ala napisał/a:

    Witaj Natalio :)
    Wczoraj zrobiłam….i są rewelacyjne !!!! dodatkowo dodałam przyprawy do ziemniaków. Na pewno zrobię je jeszcze raz. Polecam!!!!

    • Tess napisał/a:

      Ja zrobiłam dzisiaj,niestety nie wyszły.A tak bardzo mi zależało na nich.Nie wiem gdzie zrobiłam błąd.Po pierwsze dodałam seler korzeniowy,bo ma fajny smak i połączyłam z ziemniakami.W piecyku wyglądały idealnie.Jednak po wyjęciu z piecyka już był kłopot.Ponieważ piekłam w foremce silikonowej nie miałam kłopotu z wyjęciem mufinek.Ale na talerzyku rozpadły się kompletnie.W smaku są super,ale co to za efekt rozpadających się mufinek? Czy przyczyna tkwi w selerze,czy może dodałam za mało mąki,czy może być jeszcze inna przyczyna. Zależy mi na tych muffinkach i proszę o jakąś radę.

    • Gdy dodajemy inne warzywa np. seler, dynię czy marchewkę, które nie mają skrobii, warto zwiększyć ilość mąki i dodać dodatkowe jajko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)