Serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane

Muffinki ziemniaczaneSerowo-ziołowe muffiny ziemniaczane będą znakomitą przystawką, kolacją lub późnym, weekendowym śniadaniem. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny lub wołowiny w sosie. Smalczyk dodany do muffin okazał się strzałem w dziesiątkę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dodała ziemniakom wilgotności i głębokiego smaku – przez co muffinki nie były suche. Muffiny ziemniaczne to fajne danie dla wegetarian z racji użycia tłuszczu wyłącznie roślinnego. Danie na pewno posmakuje smakoszom wszelakich placków, kuglów i bab ziemniaczanych. Jako, że uwielbiam takie smaki pochłonęłam na kolację aż cztery takie muffinki.

Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok. 100 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
  • 4 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 12 liści laurowych

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o małych lub średnich oczkach (nie ścieramy ich na papkę) – można to zrobić w specjalnej maszynie do tarcia. Od razu po starciu mieszamy ze śmietaną. Trzy łyżki smalczyku rozpuszczamy. Następnie ścieramy cebulę (można także pokroić w kostkę) i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy roztopiony smalczyk, tarty ser, mąkę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę z dwunastoma wgłębieniami na muffinki smarujemy dokładnie pozostałym smalczykiem. Przekładamy masę do foremek. Jeśli ziemniaki puściły wodę, starajmy się jej nie dodawać. Na wierzchu każdej z muffin kładziemy listek laurowy, który nada przyjemnego, ziołowego posmaku. Pieczemy w 200°C przez 30 minut.

Muffinki ziemniaczane

 

Przepis na serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Serowo-ziołowe muffiny ziemniaczane

  1. Natalia - Poezja Smaku My simple cuisine napisał/a:

    Male cudenka ;))) Sa przesliczne 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    to coś dla mnie!:) ślicznie się prezentują:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Muszą być pyszne. 🙂 Takie placki ziemniaczane w miniaturce.

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Noooo, to się nazywa pomysł! 🙂 Zdjęcia przepiękne…

  5. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Fantastyczne zdjęcia i cudowny pomysł na przepyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zazdroszczę, że to nie ja zjadłam takie 4 muffinyi na kolację.

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Świetny pomysł na muffiny 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo apetyczne! Moje smaki :)))

  8. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    bardzo ładnie wyglądają :]

  9. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Pyszna przekąska.

  10. Natalia - Poezja Smaku Lady housewife napisał/a:

    Jeszcze nie robiłam takich wytrawnych muffinków, a te wyglądają prześlicznie!

  11. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Prezentują się wykwintnie. Nie obiecam, że zrobię. Mam tyle już różnych przepisów do zrobienia, że życia mi braknie;d

  12. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Takich muffin jeszcze nie próbowałam. Zapowiadają się ciekawie.
    Pozdrówki:)

  13. Natalia - Poezja Smaku Ada napisał/a:

    Przepiękne zdjęcia 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze ziemniaczanych muffinów 😛

  15. Natalia - Poezja Smaku zakateksmaku napisał/a:

    Nigdy nie mogę się zdecydować, które muffiny smaczniejsze. Czy te w wersji na słodko, czy na wytrawnie:) Uwielbiam obie! A te serowo-ziołowe – marzenie! Pycha!

  16. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Muszą być pyszne! 😀

  17. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Ziemniacznych muufinek jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała 😀

  18. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Wow, tego jeszcze nie jadłem, ciekawe 🙂

  19. Lubię muffinki na słono:)

  20. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ciekawe przekąski:)

  21. Pyszne, wytrawne muffiny ; )

  22. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo mi się podoba ten przepis 😀

  23. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Lubię wytrawne muffiny, choć dalej wolę te słodkie, ale Twoje bardzo mi się podobają!

  24. Natalia - Poezja Smaku Pan Deserek :) napisał/a:

    Bardzo fajny i smakowity pomysł 🙂 I smaczne i oryginalne wykonanie 😉 Musze kiedyś coś takiego zrobić i zaskoczyć gości 😉

  25. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    to ja poprosze taką ;))

  26. Zaskakujesz przepisami 🙂 Muffinki prezentują się pysznie 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku KuchAsia napisał/a:

    wyglądają genialnie!

  28. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ja jestem zachwycona-super alternatywa dla zwykłych ziemniaków! 🙂
    I jak ładnie się komponują z tymi ziołami 😉

  29. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Mmmm… jaki cudowny pomysł na imprezową przekąskę! Wyglądają przepysznie!

  30. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Doskonałe :)! Cudnie wyglądają :)!

  31. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetne, a nawet podane z sosikiem mogą stanowić pozywny obiad:)

  32. Muszą wspaniale smakować, lubię na słono 🙂

  33. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    U mnie na czterech to by się nie skończyło – pycha !!!

  34. Natalia - Poezja Smaku agata napisał/a:

    Muffinki są to raczej z formy podania, smak trochę jak zapiekanka. Reasumując przepyszny pomysł na ciepłą kolację

  35. Natalia - Poezja Smaku aniaaaa napisał/a:

    Mam pytanko a czy można te muffiny podawać z sosem pieczarkowym? Kocham babki ziemniaczane i pieczarki 🙂

  36. Natalia - Poezja Smaku ana napisał/a:

    Witam,
    muffiny zrobiłam zgodnie z przepisem, niestety efekt końcowy daleki był od tego który widzimy na zdjęciu.
    Muffiny musiałam łyżką wygrzebywać z formy mimo obfitego posmarowania każdego wgłębienia pozostałym smalcem.
    Ne pewno więcej ich nie zrobię 🙁

  37. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Raczej nie jest to sprawka blachy, raczej ziemniaków. Nie wszystkie rodzaje nadają się do wypieków, na frytki czy placki. Trzeba mieć sprawdzone gatunki i doświadczenie aby je rozpoznać.

  38. Natalia - Poezja Smaku Michał Frąckowiak napisał/a:

    Zrobiłem, bardzo smakowało. Poleciłem znajomym…byli zachwyceni. Na pewno jeszcze powtórzę, pozdrawiam.

  39. Natalia - Poezja Smaku Ala napisał/a:

    Witaj Natalio 🙂
    Wczoraj zrobiłam….i są rewelacyjne !!!! dodatkowo dodałam przyprawy do ziemniaków. Na pewno zrobię je jeszcze raz. Polecam!!!!

    • Natalia - Poezja Smaku Tess napisał/a:

      Ja zrobiłam dzisiaj,niestety nie wyszły.A tak bardzo mi zależało na nich.Nie wiem gdzie zrobiłam błąd.Po pierwsze dodałam seler korzeniowy,bo ma fajny smak i połączyłam z ziemniakami.W piecyku wyglądały idealnie.Jednak po wyjęciu z piecyka już był kłopot.Ponieważ piekłam w foremce silikonowej nie miałam kłopotu z wyjęciem mufinek.Ale na talerzyku rozpadły się kompletnie.W smaku są super,ale co to za efekt rozpadających się mufinek? Czy przyczyna tkwi w selerze,czy może dodałam za mało mąki,czy może być jeszcze inna przyczyna. Zależy mi na tych muffinkach i proszę o jakąś radę.

    • Gdy dodajemy inne warzywa np. seler, dynię czy marchewkę, które nie mają skrobii, warto zwiększyć ilość mąki i dodać dodatkowe jajko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)