Sernik z syropem klonowym

Sernik z syropem klonowymAksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.

Składniki:

  • 1 kg białego, tłustego, zmielonego sera (3-krotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki śmietany 30% (125 ml)
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (125 ml)
  • 0,5 tabliczki białej czekolady (50 g)
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/3 szklanki mąki (50 g)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (110 g)

Spód:

  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g herbatników
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Na około 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy składniki z lodówki – muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki na spód do sernika wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy na okruszki (jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu rozkruszamy ciastka za pomocą wałka, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy okruchy rękami). Wylepiamy nimi dno tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w temp. 160°C.

Do rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy białą czekoladę połamaną na mniejsze części i łyżkę masła. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Dolewamy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wszystkie składniki miksujemy krótko – do czasu połączenia się składników. Wlewamy powoli masę czekoladowo-klonową (może być lekko ciepła) jednocześnie miksując. Całość przelewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy wodę w czajniku na wrzątek. Tortownicę wstawiamy do innej – pustej, szczelnej i większej formy o dowolnym kształcie, a następnie wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika. Otrzymamy w ten sposób kąpiel wodną.

Wstawiamy sernik w kąpieli do piekarnika nagrzanego do 160°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 60 minut (nie otwieramy piekarnika przez całe pieczenie). Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest równy i nie pęka. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu w piekarniku wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy dowolnymi orzechami – wierzch możemy polać dodatkowo syropem klonowym.

Sernik z syropem klonowym

Sernik z syropem klonowym

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Sernik z syropem klonowym

  1. gin napisał/a:

    Wygląda bajecznie :)

  2. Patyska napisał/a:

    Wymiękłam…

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Idealny! W każdym calu!

  4. Łucja napisał/a:

    ojejej :) wygląda idealnie!! nie mogę się napatrzeć :)

  5. Kasia napisał/a:

    Wygląda perfekcyjnie! :)

  6. Małgosia napisał/a:

    Wspaniały sernik, musi smakować wyjątkowo. Gratuluję swojego udziału w świątecznym e-booku :)

  7. Wspaniały i bardzo swiąteczny !

  8. Anita napisał/a:

    Śliczny a dodatek białej czekolady kusi mnie bardzo:)

  9. Majana napisał/a:

    Wygląda znakomicie! Piękny i kuszący serniczek.
    Pozdrawiam serdecznie.:)

  10. napiecyku napisał/a:

    Wspaniały sernik w luksusowym wydaniu. Przypomniał mi,że dawno nie jadłam sernika:)

  11. Salvador Dali napisał/a:

    nie dość, że sernik to jeszcze z klonowym.. matko, wiesz jak mnie zachwycić!

  12. wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam maziste serniki:)

  13. Sernik jak marzenie :) Kusisz bardzo! :)

  14. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O mamuniu, taki piękny, że oszalałam. :)

  15. Karolina napisał/a:

    Naprawdę wygląda jak poezja smaku!

  16. ELA.M napisał/a:

    Śliczny sernik. Zapisuję przepis do wypróbowania:)

  17. skoraq cooks napisał/a:

    Lubię takie maziste serniki :-) ojej, wygląda cudnie i dostojnie :-)

  18. Sernik na bogato, idealnie wprost zachęcasz.

  19. Agnieszka napisał/a:

    Po prostu cudo! Do tego syrop klonowy. Zazdroszczę takiego wypieku.

    • Natalia napisał/a:

      Nie ma co zazdrościć, trzeba wypróbować – może patrząc na listę składników wydaje się skomplikowany, a jest baaardzo prosty :)

  20. lutka40 napisał/a:

    zabrakło mi słów !!!!!!!!!

  21. Magda C. napisał/a:

    Wygląda genialnie! Aż ślinka na klawiaturę cieknie…

  22. Ola in the kitchen napisał/a:

    Wygląda niesamowicie smacznie! :D

  23. ugotujmyto.pl napisał/a:

    O losie…. sernik po prostu zjawiskowy :)

  24. MiZu napisał/a:

    Dziękujemy za przepis Natalio! Było pysznie::
    Nasze dzieło może nie prezentuje się tak wystrzałowo, ale myślę, ze smakiem nie odstawało od Twojej propozycji:)
    http://kuchniaprzydrodze.blogspot.com/2013/11/sernik-klonowo-orzechowo-piernikowy_27.html

  25. iza napisał/a:

    jej jaki on cudny!

  26. zdjecie w tle napisał/a:

    Sernik naprawde przepyszny ostatnio robiłam go swoim pociechom ;) Strona jak najberdziej przydatna ;) )

  27. kasia napisał/a:

    Sernik nad serniki, król wszystkich serników. Jest rewelacyjny. Zawsze wszystkich zachwyca. Po prostu rozpływa sie w ustach! Dzięki za taki wspaniały przepis!

  28. Iza Dietynatacy napisał/a:

    Wow! Ostatnio zaprosiłam rodziców mojego męża na obiad, no i deserem był sernik z Twojego przepisu. Nie mogli wyjść z podziwu i dostałam miano super gospodyni :)
    Na prawdę jest przepyszny! Pomimo tego, że jestem dietetykiem uważam, że czasem warto pozwolić sobie na takie szaleństwa w najlepszym wydaniu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  29. dorota napisał/a:

    zrobilam go wczoraj i nie wyszedl mi..z mojej winy troszke robilam go w biegu..ser nie byl trzy razy zmielony..czy mozna go jakos uratowac..? troche sie rozpada..w smaku jest ok..troche za slodki..mozna zrobic cos z niego?

    • Ser musi byc dobrze zmielony, aby sernik się nie rozpadał. Zawsze moźna przełozyć go do miseczek i posypać kruszonymi ciasteczkami / pierniczkami lub polać sosem z kwaśnych owoców – będzie deser :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)