Przez znaczną część mojego życia mieszkałam w Ostrowii Mazowieckiej. Tam się uczyłam i poznałam mojego przyszłego męża 🙂 I z Ostrowii właśnie pochodzi, zapewne znany wam, serek Ostrovia. Po mieście chodził wówczas przepis na wspaniały sernik z tychże serków. Jest niesamowicie delikatny. Jak chmurka. Moim zdaniem smaczniejszy od serników twarogowych. Nie wymaga mąki, ani proszku do pieczenia. Ja zawsze podaję go z polewą czekoladową. Jedyna jego wada to taka, że ma tendencję do opadania – ale to NIC! Nawet jak cały opadnie to smak pozostaje ten sam i jest tak samo pyszny i delikatny.
Składniki:
- 8 serków Ostrovia, smak naturalny (8x120g)
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe w proszku niesłodzone
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
Polewa czekoladowa:
- 1/3 margaryny
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 1/3 szklanki cukru
Zaczynamy od ciasta. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy budynie, ubijamy. Dodajemy po jednym serku i cały czas ubijamy. Następnie w oddzielnej misce ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy porcjami po 2-3 łyżki piany do żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w prostokątnej blaszce 35-45 minut w 200ºC. Składniki polewy zagotować w rondelku, mieszając co jakiś czas. Polać ostudzone ciasto.
bardzo apetyczna kostka
Jadłam kiedyś bardzo podobny i był przepyszny 🙂
Pięknie wygląda!:)
Wygląda ja sernik mojej teściowej,który uwielbiam :))
Bardzo apetycznie wyglada,latwy do zrobienia,zaproponuj,jakie inne serki mozna uzyc zamiast Ostrovi ?Nie zawsze sa dostepne…
Bieluch lub każdy inny homogenizowany o smaku naturalnym (o wadze od 100-120 g)
, Natalio.-dziekizaszybka odp.,zdradz tajemnice,co zrobilas,ze ciasto nie opadlo?A jala wielkosc foremki?
Opadło 🙂 Ono zawsze opada – taki jego urok. O ile pamiętam piekłam je w kwadratowej formie ok. 22 albo 23 cm
Przepraszam,cos szfankuje moj computer…