Sernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo.
Spód brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 200 g zimnego masła (1 kostka)
- 200 g cukru pudru (1,5 szklanki)
- 110 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 3 jajka
Sernik z ricotty:
- 500 g serka ricotta
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszek)
Wierzch:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka galaretki malinowej (proszek)
- ok. 150 g malin + do dekoracji
Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Zostawiamy do ostudzenia. Zimne masło miksujemy na puch – gdy się utrze dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy po jednym jajku (następne dodajemy dopiero, gdy poprzednie utrze się z masłem i cukrem). Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser. Wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy szpatułką. Masa powinna być gęsta. Przekładamy ją do formy (ok. 21×25 lub ok. 23×23) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Sernik z ricotty: Wszystkie składniki na sernik (ricottę, jajka, cukier puder i proszek budyniowy) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami.
Spód brownie? To mnie woła! Połączenie idealne 🙂
Wygląda przepięknie 🙂 ale bym zjadła!! 🙂
Ale wspaniałe ciasto. Bardzo mi się podoba 🙂
o mamusiu.. deser ideał 😀 toć to.. mniam! <3
Wow ciasto przepiękne, przepyszne, wyrób doskonały, idealny! Ale masz cudne pomysły, zazdroszczę.
Wspaniały sernik, super spód 🙂
Piękny 🙂
Chciałabym kawałek do kawy… no może dwa kawałki 😉
wo wow wow 🙂 podkradam, przepysznie wygląda:)
Boski ten serniczek 🙂
Poczęstuję się kawałkiem 🙂
Trzy pyszne warstwy!
pyszne ciasto
moja wersja jest z pianką kokosową- mniam 🙂
Dzień dobry, zaraz będę piec to ciasto – czy spód brownie należy najpierw podpiec? I dopiero potem nałożyć masę serową? Dziękuję i pozdrawiam
Nie, brownie zapieka się razem z sernikiem (masę serową nakładamy na surową masę brownie)
Zrobiłam na święta 🙂 rewelacja, przepyszny!
Czy po upieczeniu brownie z masą serową całość powinna być zwarta ? Właśnie jestem w trakcie pieczenia i widzę że mimo 40 minut w piekarniku masa serowa jest nadal dość płynna. Będę wdzięczna za odpowiedz 🙂
Mam pytanie czy zostawić go w piekarniku do wystygnięcia w formie czy sciagnac fit na czesc i zostawic w papierze ostatnio gdy zostawiłam w trakcie i papierze podszedł woda