Śnił mi się sernik. To był chyba mój pierwszy kulinarny sen. Od tamtej pory ciągle mam na niego ochotę, lecz przeziębienie skutecznie wygoniło mnie z kuchni. Gdy poczułam się trochę lepiej postanowiłam w końcu zabrać się za wymarzony sernik – nie miałam jednak siły na nic wymyślnego. Powstał więc sernik kajmakowy – nieskomplikowany, prosty, niezbyt słodki lecz zdecydowanie zaspokajający moje sernikowe potrzeby.
Składniki:
- 1 kg sera – twarogu 3-krotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 puszka (ok. 510 g) ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego*
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 3 łyżki mleka
Spód:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Herbatniki, cynamon i masło wkładamy do blendera lub malaksera – miksujemy na okruchy. Wykładamy nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Podpiekamy przez 10-12 minut.
Gdy spód się podpieka, miksujemy ser wraz z cukrami. Dodajemy do masy około 4/5 puszki kajmaku – zostawiając niewielką część na polewę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń. Miksujemy ostatni raz – tylko do połączenia się składników. Masę wlewamy na podpieczony spód. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie ceramiczne (lub inną foremkę) z wrzątkiem – parując, woda będzie nawilżała sernik. Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 60-70 minut – nie otwieramy w tym czasie drzwiczek. Studzimy powoli, w bardzo lekko uchylonym piekarniku.
Do pozostałej w puszce masy kajmakowej dodajemy ok. 3 łyżki mleka. Mieszamy i podgrzewamy. Polewamy upieczony sernik. Przed spożyciem sernik kajmakowy schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.
* mleko skondensowane można kupić już ugotowane – np. z Gostynia, a jeśli robimy je samemu – wkładamy puszkę do wrzątku i gotujemy ok. 2,5 godziny.
wygląda doskonale 🙂 bardzo lubię kajmakowe!
o tak, najlepszy z serników. chyba pierwszym sernikiem na moim blogu był sernik z kajmakiem i ciągle mam w pamięci ten smak:)))
Och i aach – takie moje pierwsze wrażenie na jego widok ;D
Kocham sernki z kajmakiem 🙂 U mnie już niedługo też kajmakiem sernik 🙂 Piękny Ci wyszedł!
Nie mogę się napatrzeć a jestem taka głodna:)
Świetnie Ci wyszedł ten sernik. Chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem:)
Bardzo apetycznie się prezentuje,pozdrawiam.
Wygląda wspaniale. Zrobię na weekend 🙂
Bosssskiiiiiiiii… 🙂
O matko! Jakie cudo! A ja dietuję… czemu tak kusisz zła kobieto?! 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego sernika 🙂 Pięknie wyglada
Fantastyczny, pyszne smaki 🙂
TEŻ MAM SEN .PIĘKNY SEN.!
BARDZO PIĘKNY
TEN SERNICZEK – CUDNY ,ZJAWISKOWY I JESTEM PEWNA ,ŻE ZAJEBI,,, STOI U MNIE W DOMKU NA STOLICZKU PRZY PARUJĄCEJ KAWCE
TO BYŁ / JEST PIĘKNY SEN
Kajmakowy najlepszy 🙂
cudo, po prostu cudo! 🙂
Moja miłość! Kajmakowy najlepszy!
ojjjjjjjjjja musi być pyszny <3
Wygląda wspaniale! Zdrówka życzę :)!
Mój ukochany sernik! 🙂 Cudowny, taki lekki!
Dobrze, że upiekłam dziś szarlotkę. Bo jakbym nie zrobiła nic dobrego i zobaczyła u Ciebie takie pyszności to nie wiem chyba bym monitor zjadła:)
Piękny, dopracowany sernik..na pewno przyda mi się przepis na herbatnikowy spód:))
przy mojej diecie jedyne ciasto, które wolno mi jeść 😀
Moje slinianki zaczely pracowac – a to nie dobrze na wieczor ;( Wyglada rewelacyjnie 😉 Moze i ja sie pokusze 😉
Serniki pasjami lubię, lecz kajmakowy nigdy nie robiłam. Cudowny 🙂 Zyczę zdrówka 🙂
No i narobiłaś, teraz ja będę śniła o Twoim serniku 🙂
Ja, też chce taki sernik! Aż mi ślinka pociekła, mniammm 😀
witam, może to głupie pytanie, ale jak zrobić masę kajmakową….
Jest napisane pod przepisem – gotujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2,5 h. W sklepach można kupić już ugotowane puszki masy kajmakowej (wiem że robi je Gostyń)
Wygląda super! Zdjecie przepiękne! Kiedyś robiłam podobny sernik i teraz narobiłas mi smaku:)
prezentuje się znakomicie! 🙂
o matko ale pyszności
Baaaardzo dobry! Pysznosci!!! polecam wszystkim. Szybko sie tez robi (zwlaszcza ja sie uzyje blendera).
🙂
Dzień dobry!
Jaka średnica blaszki jest polecana do tych wartości?
Pozdrawiam
Tak jak w przepisie – ok. 26 cm