Sernik kajmakowyŚnił mi się sernik. To był chyba mój pierwszy kulinarny sen. Od tamtej pory ciągle mam na niego ochotę, lecz przeziębienie skutecznie wygoniło mnie z kuchni. Gdy poczułam się trochę lepiej postanowiłam w końcu zabrać się za wymarzony sernik – nie miałam jednak siły na nic wymyślnego. Powstał więc sernik kajmakowy – nieskomplikowany, prosty, niezbyt słodki lecz zdecydowanie zaspokajający moje sernikowe potrzeby.

Składniki:

  • 1 kg sera – twarogu 3-krotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 puszka (ok. 510 g) ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego*
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 łyżki mleka

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Herbatniki, cynamon i masło wkładamy do blendera lub malaksera – miksujemy na okruchy. Wykładamy nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Podpiekamy przez 10-12 minut.

Gdy spód się podpieka, miksujemy ser wraz z cukrami. Dodajemy do masy około 4/5 puszki kajmaku – zostawiając niewielką część na polewę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń. Miksujemy ostatni raz – tylko do połączenia się składników. Masę wlewamy na podpieczony spód. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie ceramiczne (lub inną foremkę) z wrzątkiem – parując, woda będzie nawilżała sernik. Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 60-70 minut – nie otwieramy w tym czasie drzwiczek. Studzimy powoli, w bardzo lekko uchylonym piekarniku.

Do pozostałej w puszce masy kajmakowej dodajemy ok. 3 łyżki mleka. Mieszamy i podgrzewamy. Polewamy upieczony sernik. Przed spożyciem sernik kajmakowy schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.

Sernik kajmakowy

* mleko skondensowane można kupić już ugotowane – np. z Gostynia, a jeśli robimy je samemu – wkładamy puszkę do wrzątku i gotujemy ok. 2,5 godziny.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!