Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowyŚnił mi się sernik. To był chyba mój pierwszy kulinarny sen. Od tamtej pory ciągle mam na niego ochotę, lecz przeziębienie skutecznie wygoniło mnie z kuchni. Gdy poczułam się trochę lepiej postanowiłam w końcu zabrać się za wymarzony sernik – nie miałam jednak siły na nic wymyślnego. Powstał więc sernik kajmakowy – nieskomplikowany, prosty, niezbyt słodki lecz zdecydowanie zaspokajający moje sernikowe potrzeby.

Składniki:

  • 1 kg sera – twarogu 3-krotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 puszka (ok. 510 g) ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego*
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 łyżki mleka

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Herbatniki, cynamon i masło wkładamy do blendera lub malaksera – miksujemy na okruchy. Wykładamy nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Podpiekamy przez 10-12 minut.

Gdy spód się podpieka, miksujemy ser wraz z cukrami. Dodajemy do masy około 4/5 puszki kajmaku – zostawiając niewielką część na polewę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń. Miksujemy ostatni raz – tylko do połączenia się składników. Masę wlewamy na podpieczony spód. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie ceramiczne (lub inną foremkę) z wrzątkiem – parując, woda będzie nawilżała sernik. Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 60-70 minut – nie otwieramy w tym czasie drzwiczek. Studzimy powoli, w bardzo lekko uchylonym piekarniku.

Do pozostałej w puszce masy kajmakowej dodajemy ok. 3 łyżki mleka. Mieszamy i podgrzewamy. Polewamy upieczony sernik. Przed spożyciem sernik kajmakowy schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.

Sernik kajmakowy

* mleko skondensowane można kupić już ugotowane – np. z Gostynia, a jeśli robimy je samemu – wkładamy puszkę do wrzątku i gotujemy ok. 2,5 godziny.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Sernik kajmakowy

  1. Łucja napisał/a:

    wygląda doskonale 🙂 bardzo lubię kajmakowe!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    o tak, najlepszy z serników. chyba pierwszym sernikiem na moim blogu był sernik z kajmakiem i ciągle mam w pamięci ten smak:)))

  3. studentka na diecie napisał/a:

    Och i aach – takie moje pierwsze wrażenie na jego widok ;D

  4. JustInka napisał/a:

    Kocham sernki z kajmakiem 🙂 U mnie już niedługo też kajmakiem sernik 🙂 Piękny Ci wyszedł!

  5. Anita napisał/a:

    Nie mogę się napatrzeć a jestem taka głodna:)

  6. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Świetnie Ci wyszedł ten sernik. Chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem:)

  7. ladylaura. napisał/a:

    Bardzo apetycznie się prezentuje,pozdrawiam.

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda wspaniale. Zrobię na weekend 🙂

  9. Patyska napisał/a:

    Bosssskiiiiiiiii… 🙂

  10. Magda C. napisał/a:

    O matko! Jakie cudo! A ja dietuję… czemu tak kusisz zła kobieto?! 🙂

  11. Ervisha napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze takiego sernika 🙂 Pięknie wyglada

  12. Fantastyczny, pyszne smaki 🙂

  13. lutka40 napisał/a:

    TEŻ MAM SEN .PIĘKNY SEN.!
    BARDZO PIĘKNY
    TEN SERNICZEK – CUDNY ,ZJAWISKOWY I JESTEM PEWNA ,ŻE ZAJEBI,,, STOI U MNIE W DOMKU NA STOLICZKU PRZY PARUJĄCEJ KAWCE
    TO BYŁ / JEST PIĘKNY SEN

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Kajmakowy najlepszy 🙂

  15. bielinka napisał/a:

    cudo, po prostu cudo! 🙂

  16. Justyna napisał/a:

    Moja miłość! Kajmakowy najlepszy!

  17. JUSTYNAPOLSKA napisał/a:

    ojjjjjjjjjja musi być pyszny <3

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda wspaniale! Zdrówka życzę :)!

  19. zakateksmaku napisał/a:

    Mój ukochany sernik! 🙂 Cudowny, taki lekki!

  20. Agnieszka napisał/a:

    Dobrze, że upiekłam dziś szarlotkę. Bo jakbym nie zrobiła nic dobrego i zobaczyła u Ciebie takie pyszności to nie wiem chyba bym monitor zjadła:)

  21. napiecyku napisał/a:

    Piękny, dopracowany sernik..na pewno przyda mi się przepis na herbatnikowy spód:))

  22. pizza nocą napisał/a:

    przy mojej diecie jedyne ciasto, które wolno mi jeść 😀

  23. My simple cuisine napisał/a:

    Moje slinianki zaczely pracowac – a to nie dobrze na wieczor ;( Wyglada rewelacyjnie 😉 Moze i ja sie pokusze 😉

  24. Serniki pasjami lubię, lecz kajmakowy nigdy nie robiłam. Cudowny 🙂 Zyczę zdrówka 🙂

  25. galantyna.pl napisał/a:

    No i narobiłaś, teraz ja będę śniła o Twoim serniku 🙂

  26. Ola in the kitchen napisał/a:

    Ja, też chce taki sernik! Aż mi ślinka pociekła, mniammm 😀

  27. angel napisał/a:

    witam, może to głupie pytanie, ale jak zrobić masę kajmakową….

    • Natalia napisał/a:

      Jest napisane pod przepisem – gotujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2,5 h. W sklepach można kupić już ugotowane puszki masy kajmakowej (wiem że robi je Gostyń)

  28. Lady housewife napisał/a:

    Wygląda super! Zdjecie przepiękne! Kiedyś robiłam podobny sernik i teraz narobiłas mi smaku:)

  29. Sosna napisał/a:

    prezentuje się znakomicie! 🙂

  30. iza napisał/a:

    o matko ale pyszności

  31. Aga napisał/a:

    Baaaardzo dobry! Pysznosci!!! polecam wszystkim. Szybko sie tez robi (zwlaszcza ja sie uzyje blendera).
    🙂

  32. Ewa napisał/a:

    Dzień dobry!
    Jaka średnica blaszki jest polecana do tych wartości?

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)