Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na sernik czekoladowy. Nie jestem mistrzynią serników – to ciasta, które zawsze sprawiały mi największy problem, dlatego robię je rzadko. Ten, jest zdecydowanie inny niż tradycyjne polskie serniki. Zwarty i bardzo kremowy, dzięki dodatkowi serka mascarpone. No i ta słodycz czekolady! Bardzo syty, a jednocześnie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 500 g białego sera na sernik – zmielonego
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki likieru orzechowego
- 4 jajka
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Spód:
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 120 g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 1/4 kostki masła (50g)
Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ser, jajka i mascarpone z lodówki – muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy na okruszki (jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu rozkruszamy ciastka za pomocą wałka, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy okruchy rękami). Jeśli są zbyt mało zwarte możemy dodać odrobinę więcej masła. Wylepiamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20-22 cm). Podpiekamy przez 10 minut w temp. 170°C.
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze części, 2 łyżki masła i likier (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub paroma kroplami ulubionego aromatu). Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wszystkie składniki miksujemy jak najkrócej – do czasu połączenia się składników. Wlewamy powoli śmietankę z czekoladą (może być lekko ciepła) i miksujemy ponownie (również nie zbyt długo). Masę przelewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy wodę w czajniku na wrzątek. Tortownicę wstawiamy do innej – pustej i większej formy o dowolnym kształcie, a następnie wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika. Otrzymamy w ten sposób kąpiel wodną. Wstawiamy sernik w kąpieli do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy 55-60 minut (nie otwieramy piekarnika przez całe pieczenie). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu w piekarniku wstawiamy na noc do lodówki (lub na co najmniej 6 godzin). Dekorujemy ulubionymi, świeżymi owocami. Smak sernika czekoladowego doskonale zrównoważą truskawki, czereśnie, maliny czy borówki.
Aż ciężko się czyta z tym zdjęciem obok. Cudowne, sprawiło, że moje usta spociły się od środka 🙂
Mi się oczy pocą jak czytam takie miłe komentarze 🙂
Wspaniały! W najbliższym czasie planuję robić czekoladowy sernik z białymi ciastkami oreo, więc może skorzystam z przepisu:)
wygląda zjawiskowo! u mnie, niestety, nie przyjął się sernik w wersji czekoladowej, pomimo, że mi bardzo smakował.
Można oczywiście zrezygnować z czekolady, budyń czekoladowy zamienić na waniliowy i otrzymamy białą wersję 🙂
Ojacie… ale odjazd…
Nati, a co to jest likier orzechowy?
Uwielbiam serniki, ale czekoladowego jeszcze nie jadłam. Ależ mam teraz smaka, śliczny jest!
anielskieprzysmaki.p-Jezu nie przed śniadaniem.Pycha.Pozdrawiam.Monika
Teraz mam ochotę Cię udusić za ten sernik… Boski 🙂
Nie duś, na razie przerwa z sernikami 🙂
Jejku jak on cudnie wygląda!!! ślina cieknie po brodzie 🙂
Sernik z czekoladą … marzenie 🙂 i do tego pięknie podany…
Jaki piękny ten Twój sernik! I jaki wysoki! A do tego z mascarpone… Mmm, rozpusta 😉
Pyszniutko wygląda!
Cudowny ten sernik! Ostatnio pokochałam serniki, muszę zrobić!
Wygląda wspaniale! ale mi narobiłaś ochoty na sernik!
OBŁĘDNY! Zapisuję przepis:-)
Ogromna pychota !
Absolutnie wspaniały:)
Uwielbiam serniki z dotatkiem serka mascarpone <3
I ta czekolada.. i owocki 😀 Koszmar dla wszystkich na diecie haha
Cudowny jest 🙂
Ale piękny!
łoł! ale olbrzym 😀
Natalio, ten sernik wygląda znakomicie! Piękny, wysoki no i czekoladowy:)
Pozdrawiam
Wow, sernik prezentuje się obłędnie, uczta dla podniebienia! 🙂
Jaki wysoki !! Cudo 🙂
Taki niesamowicie wysoki prezentuje się doprawdy imponująco 🙂
Wygląda obłędnie. Bardzo lubię serniki, z pewnością poprosiłabym o dokładkę 🙂
Wyglada imponujaco i na pewno jeszcze lepiej smakuje, przesliczny !
świetnie wygląda, smakuje, jak to się mówi przez żołądek do serca. serdecznie zapraszam do mnie:)
Przepysznie wygląda!
cudownie wygląda!!!
Wygląda tak efektownie, choć niby niepozornie – chciałabym widzieć minę moich gości, kiedy wystawiam coś takiego na stół 🙂 🙂 Przepis dołączam do innych 😉
Imponujący pod każdym względem!!!
Ja przeciwnie, serniki często robię <3 A te pieczone w kąpieli wodnej zawsze są najlepsze <3
Niesamowity! Wygląda przepięknie!
Iście królewski, pięknie wysoki:)
OMG!!! Ale cudeńko!!!! Ostatnio też miałam sernik ale myślę, że jeszcze jeden taki kawałeczek bym zmieściła;)! Pozdrawiam!
Rzeczywiście wysoki i piękny 🙂
https://www.facebook.com/pages/Mi%C5%82o%C5%9Bnicy-jedzenia-na-mie%C5%9Bcie/547037112026048?hc_location=stream
Polecam! Klub miłośników jedzenia na mieście
I have read so many content regarding the blogger lovers however this post is in fact a nice
post, keep it up.