Schabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce „Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować.
Składniki:
- 6-8 kotletów schabowych bez kości
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 twarde pomidory
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- chili w proszku lub płatkach
- sól, pieprz
Kotlety schabowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chili (wg uznania). Przykrywamy je aby nie obeschły i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie szatkujemy kapustę, a następnie gotujemy ją przez około 3 minuty w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 litr wrzątku). Po tym czasie odcedzamy ją na sicie i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Farsz kapuściano-pomidorowy przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Wyjmujemy kotlety. Na każdy nakładamy porcję farszu zostawiając puste miejsce na brzegach. Zawijamy delikatnie krótsze boki i rolujemy roladkę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owijamy ciasno i szczelnie folią aluminiową. Owinięte roladki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwijamy z folii. Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Panierujemy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Schabowe roladki smażymy na gorącym oleju z każdej strony, aż staną się brązowe.
Piękne roladki i z pewnością pyszne. Podrzucam sosik kurkowy do kompletu 😉
Sos kurkowy byłby jak znalazł 🙂
Wyglądają świetnie, chętnie wypróbuję ten przepis:)
Wyglądają bardzo apetycznie! Bardzo zaintrygowało mnie nadzienie, muszę zrobić!
Z nadzieniem można eksperymentować, będę wypróbowywać różne 🙂
Apetycznie wyglądają, znakomite danie na obiad 🙂
Danie pierwsza klasa! muszę kiedyś sprezentować je rodzince 🙂
Śliczne te roladki, nie to co ciapa z kapuchą 😉
pysznie się prezentują 🙂 też ostatnio robiłam roladki, troszkę w innej wersji 🙂
Super…2 w 1 i do tego cudnie wyglądają :)!
Perfekcyjne, takie idealnie równe, idealnie złociste i idelanie pyszne!
Wyglądają super i chyba tak smakują!napewno zrobie-pozdrawiam.
Schabu to ja nie lubię, ale zawsze można zrobić takie z drobiowym mięsem.
Można – zarówno z kurczaka jak i indyka
Ciekawe połączenie na roladki.
Ja też niedawno jadłam obiad w restauracji i były roladki z boczkiem i kiszonym ogórkiem. Były bardzo smaczne i też je dzisiaj robiłam.
Też smacznie 🙂 ja z boczkiem robiłam drobiowe
JAK ZWYKLE SMACZNIE I PIĘKNIE PODANE!
Świetnie podane:)
Aż mi ślinka poleciała. Chcę teraz po północy.
:)))