Schab suszony – domowa wędlina

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 3,87 z 5)
Loading ... Loading ...

Schab suszony dojrzewającyWędliny dojrzewające takie jak szynka parmeńska z Włoch czy Serrano z Hiszpanii znane są na całym świecie.  Jak się okazuje nie musimy wydawać na nie kosmicznych kwot, ponieważ podobny wyrób możemy przygotować w warunkach domowych. Do suszenia schabu podchodziłam z rezerwą – „jak to? nie zepsuje się? nie spleśnieje?” Zaryzykowałam i efekt jest fantastyczny! Schab cały aż pachnie przyprawami. Świetnie pasuje do ciemnego pieczywa. Czas przygotowania to 12 dni (prawdziwa lekcja cierpliwości!), dlatego jeśli chcemy przygotować domową wędlinę na Święta, musimy się śpieszyć. Jakość sklepowych wędlin napakowanych solanką niestety pozostawia wiele do życzenia, dlatego polecam takie rozwiązanie, ponieważ nakład pracy jest minimalny, a przyprawy możemy dowolnie komponować uzyskując różne smaki.

Składniki:

  • 1 kg świeżego schabu bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren owoców jałowca

Schab płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli nie lubimy „tłuszczyku” w wędlinie – obkrawamy wszystkie białe błony i tłuszcz wokół schabu. Liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec rozkruszamy w moździerzu (jeśli nie mamy, rozkruszamy tłuczkiem lub wałkiem). Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką cały schab. Przekładamy mięso do naczynia z przykrywką i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Raz dziennie wylewamy zbierającą się w naczyniu wodę, którą puszcza schab. Po tym czasie schab wyjmujemy i wkładamy do czystej (nieużywanej ;) ) podkolanówki/pończochy/rajstopy  zawiązujemy supeł, a następnie wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu (u mnie wisiał przy kaloryferze). Schab powinien wisieć co najmniej 7 dni (mój nie kapał, ale możemy podstawić pod niego miseczkę) do ok. 4 tygodni. Po tygodniu schab suszony możemy skonsumować. Najlepiej smakuje pokrojony ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki (niemal przezroczyste). Przechowujemy w lodówce.

Przepis podpatrzyłam na blogu ugotujmyto.pl, a oryginał pochodzi z bloga delimamma.pl

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Schab suszony – domowa wędlina

  1. Aneta napisał/a:

    Świetny przepis. Taka domowa wędlinka na pewno jest pyszna;)

  2. dariozka napisał/a:

    moja Mamuśka zrobiła niedawno bardzo podobny, ale był mocno czosnkowy :) naprawdę świetny sposób na pyszne kanapki ze swojską wędlinką :)

  3. 12 dni to faktycznie sprawdzenie charakteru. Ale warto bo uwielbiam suszoną wędlinę!

  4. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Oo tak, Delimamma zrobiła szał tym schabem. :) Widzę go już u kolejnej osoby. Wygląda pysznie!

  5. Delimamma napisał/a:

    Pięknie Ci wyszedł! Naprawdę rewelacja :) Bardzo się cieszę, ze smakował – ja teraz sprawdzam swoją cierpliwość na suszącym się schabiku, który leżakował jedynie w zalewie solnej ;) W środę pierwsza konsumpcja . Pozdrawiam serdecznie!

  6. Lasuch w kuchni napisał/a:

    Wędliny ze sklepu są obrzydliwe, ale takie domowe coś to z przyjemnością bym zjadła :-D

    • Natalia napisał/a:

      Tak, ja ostatnio coraz częściej z nich rezygnuję – zaopatrzam się w wędliny w rodzinnych stronach – można tam dostać jedzonko z domowej wędzarni. Teraz częściej będę przyrządzać coś sama – to takie proste :)

  7. Ania napisał/a:

    również przymierzam się do tego schabu:) widziałam go już na paru blogach:)

  8. Patyska napisał/a:

    Szał!
    Widzę, że dysponujemy tym samym modelem deski do krojenia ;D

  9. Pastelle napisał/a:

    Ten schabik kusi mnie już od dobrych kilku dni… Jeszcze raz na niego popatrzę i chyba w końcu zrobię swój. Wygląda fenomenalnie.

  10. Magda napisał/a:

    Takiego schabu jeszcze nie jadłam, a szkoda!

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cieszę się Natalio, że Ci smakował:)! Ja właśnie robię kolejny na Święta… Pozdrawiam!

  12. wiosenka27 napisał/a:

    Też się przymierzam. Wygląda oszałamiająco:)

  13. Samantha napisał/a:

    Przepis znakomity, a mięsko wygląda bardzo pysznie i swieżo ! :)

  14. Magda napisał/a:

    Doskonała wędlina. Wygląda perfekcyjnie!!!!

  15. Trzy cytryny napisał/a:

    Niesamowity przepis, Bardzo chciałabym go wypróbować

  16. iza napisał/a:

    wygląda nieziemsko, zapiszę przepis i chyba też spróbuję

  17. lutka40 napisał/a:

    Patrze i z zachwytu wyjśc nie mogę .Wygląda przecudownie

  18. iwek napisał/a:

    Naprawdę świetny ten schab!!! choć żeby był suchy, to musi wisieć dłużej niż 7 dni (jeśli jest go kilogram). Jeśli jest to mniejsza porcja – 7 dni w zupełności wystarczy. Wygląda i smakuje tak samo dobrze :)

    • Natalia napisał/a:

      To zależy od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu gdzie suszymy schab. Zazwyczaj tydzień wystarcza – schab „dojdzie” w lodówce. Pozdrawiam

  19. patttrycja napisał/a:

    czy mogę powiesić go na balkonie (bo w końcu jest ciepło i przewiewnie) ?? kaloryfery teraz nie grzeją :P :)

    • Natalia napisał/a:

      Trochę się bym bała, że ptaki go będą skubać :) Ale jeśli masz zabezpieczone przed nimi miejsce to czemu nie :)

  20. drogowcy napisał/a:

    mam szybkie pytanie mówimy o schabie z krowy czy świni? bo z tego co słyszałem to nie powinno się jeść wieprzowiny surowej /a taka dojrzewająca jest jednak surowa/.
    Proszę o szybką odpowiedź…

    Pozdrawiam
    Paweł

    ps. jak długo takie coś może leżeć w lodówce?

    • Natalia napisał/a:

      Schab oczywiście jest wieprzowy. Szynka parmeńska też jest ze świni, jednak zajada się nią cały świat.

      Wyrób rzeczywiście kontrowersyjny, jemy na własną odpowiedzialność – mogę tylko zaręczyć, że u mnie w rodzinie „zjedzono” już z kilkanaście schabów przyrządzonych w ten sposób – nikt nie miał kłopotów żołądkowych.

      Odradzam jednak kobietom w ciąży i małym dzieciom.

      Może leżeć do maksymalnie 2-óch tygodni

  21. Milord napisał/a:

    Ja właśnie odpakowałem swoją szynkę. Dojrzewała pół roku. Nieco zmodyfikowałem przepis, który znalazłem właśnie u Delimammy :-) . Fantastyczna sprawa aż dziw bierze, że tak słabo są jeszcze popularne są u nas takie domowe szynusie.

  22. Sylwia napisał/a:

    Ja też się zabieram za przygotowanie takiej domowej wędlinki na święta :) przyprawy już zakupiłam na http://www.nps-mix.pl mają szeroką gamę świeżych i naturalnych przypraw z całego świata świetnie nadają się do takich przepisów!! Polecam!!! Takie schabiki robię nie tylko od święta!!

  23. Wojtek napisał/a:

    Zrobiłem mięsko w dwóch gatunkach na Boże Narodzenie. Schab i polędwiczki wieprzowe. O ile polędwiczki były smaczne już po 7 dniach suszenie o tyle schab potrzebował więcej czasu. Teraz nabrał on wyśmienitych walorów smakowych. Reasumując przepis i wędliny są doskonałe. Właśnie dzisiaj kupiłem kolejny zestaw mięs wzbogacony o chudą karkówkę bez kości. Biorę się za rozdrabnianie w moździerzu przypraw ….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)