Przy pięknej pogodzie chętnie grillujemy, organizujemy ogniska lub po prostu ogrodowo-balkonowe przyjęcia. Często nie wiadomo co na takiego grilla podać – czy sama kiełbasa i karkówka wystarczy? Mam dla Was fajną i ekonomiczną wersję Kartoffelsalat, która urozmaici każde przyjęcie na świeżym powietrzu i nie tylko. Składniki będą pod ręką w wielu domach. Kurczakowa wsadka sprawia, że sałatka jest sycąca i może być samodzielnym daniem – możemy też nie dodawać kurczaka i podać ją jako sam dodatek do tradycyjnej kiełbaski.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- ok. 5 ziemniaków
- 2-3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 ząbek czosnku
- pół kostki bulionowej
- 2-3 łyżki majonezu light
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy – nie rozgotujmy ich, bo się rozpadną. Pierś z kurczaka także gotujemy – w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Po ugotowaniu i ostudzeniu zarówno ziemniaki jak i kurczaka kroimy w kostkę. Siekamy całe dymki – można je też zastąpić drobno pokrojoną czerwoną cebulą. Ogórki kroimy i odciskamy z nadmiaru wody. Składniki wkładamy do jednej miski dodajemy majonez, wyciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby składniki się „przegryzły”. Prawda, że prosto? 🙂