Sałatka z czerwonym ryżemSałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość.

Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu:

  • 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie lub 1 duża
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały)
  • dwie duże garście rukoli (ok. 50 g)
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • chili w płatkach
  • sól morska, pieprz

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (czerwony gotuje się nawet 30-40 minut). W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chili. Podsmażamy przez ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając), aż kurczak się usmaży. Zdejmujemy. Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy w dość grube półplasterki. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy.

Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy. Dolewamy bardzo cieniutką strużką oliwę do musztardy i octu jednocześnie energicznie mieszając. Otrzymamy gęstą emulsję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sałatka z czerwonym ryżem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!