Sałatka na ciepło z pomidorami i boczkiem

Sałatka z boczkiemTo jedna z tych przystawek, która natychmiast znika. Jest bardzo sycąca, smaczna i robi się ją niesłychanie szybko. Przyrządzamy ją zaraz przed podaniem, bo właściwie nie ma co wcześniej przygotowywać – a gorąca smakuje najlepiej. Z racji konkretnej wstawki – boczku, jest u mnie w rodzinie szczególnie lubiana przez Panów :).

Składniki:

  • 100 g boczku
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Boczek kroimy w małą kostkę (najwygodniej jest kupić boczek już pokrojony, dostaniemy taki w większości sklepów) i wrzucamy na suchą patelnię. Z boczku wytopi się tłuszcz, więc nie ma sensu dodawać oleju. Smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie zarumieni się.  W tym czasie możemy pokroić pomidorki na połówki. Boczek odkładamy do miseczki. Jeśli boczek był tłusty i na patelni zostało dużo tłuszczu to wylewamy go. Pomidorki kładziemy na rozgrzaną patelnię po boczku i od razu dolewamy 2 łyżeczki sosu sojowego. Mieszamy i smażymy ok. 1 minuty,  żeby pomidorki nie rozpadły się za bardzo. Odstawiamy z ognia. Kroimy pęczek pietruszki – dość grubo. Dodajemy do gorącej sałatki i delikatnie mieszamy. Spożywać od razu 🙂


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)