Przepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny – mojej czytelniczki z Francji. To właśnie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowała tego dania i do dziś przygotowuje je w swoim domu. Żałuję, że nie miałam czasu przygotować go wcześniej, bo jest naprawdę pyszne! Ryż po hiszpańsku przypomina słynną paellę, ale jest łatwiejszy w przygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku.
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób):
- 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto)
- 3 pomidory (bez skórki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka zielona (z tych grubych)
- 1 papryka czerwona (z tych grubych)
- 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony)
- 4 łyżki mrożonego groszku
- ok. 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki)
- 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego)
- szczypta szafranu
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- dodatkowo: cząstki cytryny
Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy – gdy będzie gorąca, dodajemy czosnek bez obierania (w łupinach), liście laurowe i pokrojoną pierś. Smażymy aż do osiągnięcia złotego koloru. Zdejmujemy z patelni kurczaka wraz z liśćmi oraz czosnkiem i odkładamy. Na patelnię wrzucamy za to drobno pokrojoną cebulę i obydwie papryki. Posypujemy małą łyżeczką soli.
W tym czasie – gdy warzywa się smażą, usuwamy skórę i gniazda nasienne z pomidorów. Kroimy je w drobną kostkę. Kiedy cebula i obydwie papryki będą podduszone, dodajemy mrożony groszek oraz pomidory i dusimy jeszcze 5 minut na średnio dużym ogniu. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy. Kiedy wino prawie wyparuje, dodajemy suchy ryż oraz kurczaka i podsmażamy około 1 minutę. Dodajemy ciepły bulion i odrobinę szafranu.
Mieszamy dokładnie i dodajemy sól gdyby brakowało (jeśli bulion był słony, nie trzeba solić). Zostawiamy wszystko na 5 minut na dużym ogniu i zmniejszamy go do średniego – dusimy przez 13 minut. Kiedy ryż będzie „prawie” miękki, odstawiamy z ognia i przykrywamy ścierką zmoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą na 5 minut. Podajemy na talerzu z kawałkiem cytryny, którą skropimy danie. Danie można ozdobić natką pietruszki lub kolendry.
Coś dla mnie 🙂 zjadłabym mimo późnej pory!
O, ja też bym chętnie zjadła 🙂 Ale mi narobiłaś smaku i jak tu teraz iść spać 🙂
Uwielbiam takie dania 🙂
Wygląda bardzo smakowicie. Kurcze, szkoda, że już swojego wczoraj zamarynowałam, bo zrobiłabym tę potrawkę 🙂
Jadłam taki ryż w knajpie we Wrocławiu – smakowało genialnie! Twoje wersja jest równie doskonała i po prostu muszę taki ryż zrobić w domu 🙂 Pyszności!
No, proszę Natalio zawsze wyczarujesz fantastyczne dania. Nie dość, że smacznie to przygotujesz to okraszasz pięknymi zdjęciami. Oj zjadłabym taki zestaw 🙂
Świetne lekkie danie wyglądające na talerzu bardzo apetycznie, super !!!!
jednogarnkowo i smacznie, a do tego piękne kolory, aż chce się jeść!
Bardzo smakowite danie i piękne zdjęcia. Zjadłabym z chęcią!
Jakie pyszności 🙂 Danie wygląda imponująco i smakowicie 🙂
Lubię takie dania, extra obiadek 🙂
Fajne, ciekawe danie. Bardzo jestem zaintrygowana jego smakiem 🙂
Świetne, gdyby nie to, że białego wina na tę chwilę brak, to chyba bym się za to zabrała 🙂
Ryż w połączeniu tylu smaków smakuje 😉
To paella z kurczakiem!
Paelle nie musi zawierać zawsze owoców morza.
Wygląda smacznie.
Pozdrawiam.
Jejku jaki fajny przepis 🙂 Wielkie Dzięki.
jakiż kolor! 🙂
musi być pyszne to danie.. aż tutaj mi pachnie!
takie dania bardzo lubię ;))
Apetyczne danie.
Idealny hiszpański ryż. Już dawno takiego nie jadłam, może w wielkanoc…
Ciekawa i smakowita propozycja!:-)
uwielbiam tego typu dania! 🙂 świetny ryż.