Przepisy: Ryby i owoce morza

  • Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą

    Dodano w czw, 09/02/2017 - 12:10

    Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottąMuszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia[…]

  • Mule w mleczku kokosowym

    Dodano w śr, 01/02/2017 - 12:00

    Mule w mleczku kokosowymMule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie warto przygotować takie danie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Ich mięso jest delikatne i unikalne w smaku – w ogóle nie przypomina ryby czy też innych owoców morza. Mule w mleczku kokosowym:[…]

  • Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą

    Dodano w czw, 08/12/2016 - 2:14

    Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej, jak i w tzw. ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać. Śledzie[…]

  • Jak przygotować Wigilię?

    Dodano w czw, 24/11/2016 - 10:50

    Jak przygotować wigilię? Planowanie kolacjiKażdy, kto chociaż raz przygotowywał Wigilię u siebie w domu wie, że to niemały stres. Najważniejsza kolacja w roku musi być przecież przygotowana z dbałością i z sercem! Jak przygotować ją i nie zwariować? Wystarczy dobra organizacja. Dziś omówimy kuchenny kalendarz przygotowań do Wigilii. O przygotowaniu Wigilii należy myśleć już na początku grudnia, czyli 4 tygodnie przed Świętami. To czas, kiedy na spokojnie możemy zaplanować prace. Ustalmy jakie dania w tym roku zagoszczą na odświętnym stole. Barszcz czy grzybowa? Kluski z makiem[…]

  • Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

    Dodano w pon, 03/10/2016 - 12:02

    Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej rybyKedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska wersja zawiera zazwyczaj łupacza). Ryba nadaje nie tylko smaku całej potrawie, ale także słoności – nie ma potrzeby solenia kedgeree. Charakterystycznym dodatkiem do dania jest jajko ugotowane na miękko lub półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać,[…]

  • Tatar z łososia – testuję noże Gerlach

    Dodano w śr, 07/09/2016 - 10:43

    Test noży Gerlach Loft i tatar z łososiaDobre noże to podstawa w kuchni – niektórzy kucharze nie bez powodu nie rozstają się ze swoimi najlepszymi egzemplarzami. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam swoją opinię na temat noży Gerlach z nowoczesnej serii LOFT. Będzie także łatwy przepis na wyśmienitego tatara z łososia, którego mogę jeść na okrągło, a na deser – prosty konkurs w którym można wygrać piękne, dębowe deski Gerlach. Gerlach to marka, której nikomu nie muszę przedstawiać. To jedna z niewielu polskich firm z nieprzerwaną, grubo ponad dwustuletnią historią.[…]

  • Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

    Dodano w wt, 26/07/2016 - 12:05

    Krewetki w sosie maślano-czosnkowymKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego. Jednak chyba nie ma nic bardziej odpowiedniego do krewetek niż masło, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealne danie na rozpoczęcie przygody ze skorupiakami. Krewetki w sosie maślano-czosnkowym: ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy[…]

Strona 1 z 1212...Ostatnia »