Rybki w macy

Rybki w macyUwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, które świetnie smakują z sosem i sałatą. Pomysł na rybki w macy wypatrzyłam w aplikacji kulinarnej na telefony komórkowe. Nazwane zostały przeze mnie „rybami macanymi” i znikły błyskawicznie. Panierka jest świetna – nie nasiąka tłuszczem i jest zdecydowanie bardziej chrupiąca niż bułka tarta. Danie przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga zachodu i powinno przypaść do gustu nawet wymagającym dzieciom.

Składniki:

  • 400-500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz, halibut)
  • 100 g macy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gruboziarnistego lub młotkowanego pieprzu
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej

Majonez chili:

  • 4 łyżki majonezu (ja używam light)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki gotowego sosu chili (do kupienia w działach chińskich)
  • odrobina soku z limonki (może być też sok z cytryny)

Macę rozdrabniamy blenderem/malakserem na pył (nie musi być idealnie rozdrobniona – mogą pozostać grubsze kawałki). Jeśli nie mamy blendera możemy macę schować do torebki i wałkować, aż powstaną okruchy. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem. W oddzielnej misce roztrzepujemy 2 jajka. Filety z ryby kroimy na małe, prostokątne kawałki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na ok. 0,5 cm). Kawałki ryby panierujemy: najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w macy. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor.

W czasie gdy ryby się smażą przygotowujemy majonez chili, poprzez wymieszanie wszystkich składników. Rybę podajemy z sosem i ulubioną sałatką (u mnie to była po prostu sałata z sosem vinaigrette).


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Rybki w macy

  1. Ania napisał/a:

    bardzo fajny pomysł:) ostatnio myślałam, aby zrobić rybkę w płatkach kukurydzianych, żeby chrupka była, ale Twój pomysł bardzo mi się podoba:)

  2. Patyska napisał/a:

    Ryby macane – coś pięknego! 😉
    Przepis chowam do zrobienia, jest świetny.

  3. Ewa napisał/a:

    Nigdy nie robiłam. Twoje wygladają wspaniale!!!

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Genialne!!! Muszę zrobić, w ramach mojego postanowienia noworocznego odnośnie wprowadzenia ryb na stałe do menu 🙂

  5. Gotuj z Cukiereczkiem napisał/a:

    A ja tak rzadko rybki jem, a tu takie smaczne kąski 🙂 piękne są, takie białe i ta panierka taka chrupiąca 🙂 zjadłabym :p

  6. Samantha napisał/a:

    Bardzo pyszna przekąska, doskonała panierka ! Pozdrawiam 🙂

  7. Mmmm, muszą być pyszne, chętnie zjadłabym taką rybkę 🙂

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Świetny pomysł na panierkę, sprawdzi się nie tylko przy rybce, tym bardziej, że ja uwielbiam chrupiącą panierkę 😀

  9. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Super apetyczna ta rybka:)!

  10. veggyandhunter napisał/a:

    Ryba w macy? Skąd taki pomysł? Genialny! Macę wykorzystujesz taką ze sklepu czy sama pieczesz?

  11. kwiatuszek napisał/a:

    Cześć.Wygląda apetycznie, postanowiłam spróbować.Jaką rybę przedstawiają zdjęcia? CZy były to filety rozmrożone ( one się rozpadają i pokrojenie na ładne kawałki nie jest moim zdaniem możliwe). Jakie wielkości sa te kawałki na zdjęciach? Mam kłopot z zakupem dobrych filetów z morskiej ryby,/jaki sklep polecasz? POzdrawiam Jola

    • Natalia napisał/a:

      Witaj Jolu. Na zdjęciu jest halibut. Polecam świeżą rybę, bo tak jak piszesz mrożone mogą się rozpadać. Pokroiłam go na kawałki wielkości kupnych paluszków rybnych. Do tego dania najlepsze są ryby „mięsiste” o małej ilości ości: halibuty, okonie nilowe, dorsze, pstrągi tęczowe czy łososie, ale inne także będą dobre.

      W ryby najlepiej zaopatrywać się w sklepach rybnych. Jeśli kupujemy świeżą rybę w markecie róbmy to tylko w dniu dostawy – ryba powinna być jędrna i wizualnie ładnie wyglądać. Dobre ryby często można dostać w Makro.

  12. enn napisał/a:

    Witam,dziewczyny podpowiedzcie mi gdzie kupic ta mace. Che zrobic moim wnusiom jak do mnie przyjada , ale nie mam pojecia co to jest ta maca i gdzie ja dostac 🙁 ratunku….przepis przedni tylko problem z jednym skladnikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)