Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

Ryba zapiekana z pestoNasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę zrobi za nas piekarnik. Pesto możemy oczywiście przygotować wcześniej, a rybę zapiec dopiero przed podaniem.

Składniki:

  • 4-6 porcji filetów z dowolnej ryby
  • 1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 40 g sera bursztyn
  • 3 łyżki płatków migdałowych + 1 do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy. Do blendera lub malaksera wkładamy: umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, kawałek sera oraz płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Włączamy miksowanie i stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy przez 2 minuty. Pesto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową łyżkę migdałów, jeśli zbyt gęste – dodatkową łyżkę oleju. Na każdym kawałku ryby rozsmarowujemy grubą warstwę sosu. Posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi. Ryba z pesto świetnie pasuje podana na kaszce kuskus lub pieczonych warzywach. Ja przygotowałam okonia na kuskusie wymieszanym z groszkiem.

Ryba zapiekana z pesto


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Koperek i pietruszka to zieleninka, do której nie potrafię się przekonać. Chociaż moja rodzina byłaby zachwycona takim połączeniem:)

  2. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    to danie stworzone dla mnie:) uwielbiam ryby pod każdą postacią a twoje zestawienie bardzo mi odpowiada:)

  3. Ania napisał/a:

    lekki i zdrowy obiad:) idealny na upały, gdy nie chce się gotować:)

  4. Salvador Dali napisał/a:

    nie miałam okazji jeść żadnego pesto.. :( tak żałuje, ale przepis zapiszę, muszę się w końcu zebrać;D

  5. Patyska napisał/a:

    mmmm… i jeszcze te zdjęcia… mmmm….

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Kolejna super smaczna rybka!

  7. judik napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Zapisuję! :-)

  8. Ola in the kitchen napisał/a:

    Lekki, pyszny i zdrowy obiad :D Jak dla mnie rewelacja!

  9. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, pycha! :)

  10. Samantha napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda :)

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obiadek idealny dla mnie :) !

  12. marlena napisał/a:

    Skorzystałam już z kilku przepisów i się jeszcze nie zawiodłam. Chociaż z gotowaniem u mnie ciężko. Ryba pyszna mimo że użyłam sera cheddar. Szkoda że odkryłam tak późno Pani bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)