Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

Ryba zapiekana z pestoNasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę zrobi za nas piekarnik. Pesto możemy oczywiście przygotować wcześniej, a rybę zapiec dopiero przed podaniem.

Składniki:

  • 4-6 porcji filetów z dowolnej ryby
  • 1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 40 g sera bursztyn
  • 3 łyżki płatków migdałowych + 1 do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy. Do blendera lub malaksera wkładamy: umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, kawałek sera oraz płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Włączamy miksowanie i stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy przez 2 minuty. Pesto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową łyżkę migdałów, jeśli zbyt gęste – dodatkową łyżkę oleju. Na każdym kawałku ryby rozsmarowujemy grubą warstwę sosu. Posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi. Ryba z pesto świetnie pasuje podana na kaszce kuskus lub pieczonych warzywach. Ja przygotowałam okonia na kuskusie wymieszanym z groszkiem.

Ryba zapiekana z pesto


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Koperek i pietruszka to zieleninka, do której nie potrafię się przekonać. Chociaż moja rodzina byłaby zachwycona takim połączeniem:)

  2. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    to danie stworzone dla mnie:) uwielbiam ryby pod każdą postacią a twoje zestawienie bardzo mi odpowiada:)

  3. Ania napisał/a:

    lekki i zdrowy obiad:) idealny na upały, gdy nie chce się gotować:)

  4. Salvador Dali napisał/a:

    nie miałam okazji jeść żadnego pesto.. 🙁 tak żałuje, ale przepis zapiszę, muszę się w końcu zebrać;D

  5. Patyska napisał/a:

    mmmm… i jeszcze te zdjęcia… mmmm….

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Kolejna super smaczna rybka!

  7. judik napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Zapisuję! 🙂

  8. Ola in the kitchen napisał/a:

    Lekki, pyszny i zdrowy obiad 😀 Jak dla mnie rewelacja!

  9. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, pycha! 🙂

  10. Samantha napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obiadek idealny dla mnie :)!

  12. marlena napisał/a:

    Skorzystałam już z kilku przepisów i się jeszcze nie zawiodłam. Chociaż z gotowaniem u mnie ciężko. Ryba pyszna mimo że użyłam sera cheddar. Szkoda że odkryłam tak późno Pani bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)