Ryba po grecku

Ryba po greckuRyba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw.  Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Świetna na ciepło, a na zimno jeszcze lepsza. Tradycyjnie przygotowuje się ją w dużym naczyniu – ja tym razem zdecydowałam się na pojedyncze porcje, które pięknie wyglądają na stole. Polecam taką przystawkę, nie tylko w Święta – to w końcu nasza tradycja.

Składniki:

  • 1 kg filetów z białych ryb (np.: dorsz, mintaj, sandacz)
  • 3-4 duże marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża pietruszka (lub 2 małe)
  • 1/3 średniego selera
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy lub 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do przybrania

Jeśli używamy mrożonych ryb, należy je rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby dzielimy na mniejsze porcje (wygodne do smażenia), a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w grubą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na patelni i oleju, na którym smażyliśmy ryby. Dodajemy listki laurowe i ziele. Zalewamy całość połową szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę lub sok z cytryny. Porządnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut, aż smaki się przegryzą. Wyjmujemy listki i ziele. Na półmisku wykładamy połowę filetów i przykrywamy połową warzyw. Na to kładziemy pozostałe filety i przykrywamy resztą warzyw. Ozdabiamy natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce.

Ryba po grecku

Przepis pochodzi z zeszytu babci – ona zawsze robiła rybę w jednym dużym naczyniu. Możemy jednak przygotować to danie także piętrowo w małych naczyniach lub kokilkach wysmarowanych olejem lub oliwą z oliwek – wtedy schłodzona ryba po grecku łatwo wyjdzie z naczynka przybierając jego kształt. Uzyskamy pojedyncze porcje.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Ryba po grecku

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Ale pięknie podana. Super!

  2. Majana napisał/a:

    Uwielbiam rybkę po grecku. U mnie zawsze jest na święta Bożego Narodzenia,ale nie ma przeszkód by ją zjadać cały rok.
    Pięknie wygląda u Ciebie 🙂

  3. droczilka napisał/a:

    Świetny pomysł z tymi małymi porcjami. Bardzo lubię tę rybkę!

  4. Ania napisał/a:

    pyszna klasyka:)

  5. TRZY CYTRYNY napisał/a:

    Uwielbiam to danie. Zawsze po imprezach wstawałam rano przed wszystkimi i zjadałam zanim się obudzili 😉 Pięknie podana!

  6. Pastelle napisał/a:

    Wygląda wyjątkowo elegancko, jak na rybę po grecku 🙂 o kolejna potrawa, którą robią niemal wszyscy, a u każdego smakuje inaczej. Narobiłaś mi na nią strasznej ochoty 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Tak, niektórzy dodają pomidory w puszce, inni paprykę, a jeszcze inni cukinię. Moja rybka jest chyba raczej tradycyjna 🙂

  7. Patyska napisał/a:

    Chyba wpadnę do Ciebie, to mnie może poczęstujesz 😉

  8. Samantha napisał/a:

    Tak pięknie podane, ze na pewno smakuje przepysznie ! 🙂

  9. Znam i uwielbiam. W sumie to jedno z dań, które mój chłopiec robi 🙂

  10. Lasuch w kuchni napisał/a:

    Ryba po grecku to danie dla łasuchowej mamy. Ja trzymam się od tego połączenia raczej z daleka :-/

  11. Anita napisał/a:

    Tak pięknie podanej jeszcze nie widziałam:)

  12. Magda napisał/a:

    Bardzo lubię rybę po grecku, a ta wygląda pysznie. 🙂

  13. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    uwielbiam ryby, a rybę w tym wydaniu wyjątkowo:) Twoja wygląda zachwycająco:)

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo dawno nie jadłam i patrząc na Twoje zdjęcia mam ochotę zaraz ją przygotować…:)

  15. lutka40 napisał/a:

    Miłośniczką ryb nie jestem ,ale po grecku uwielbiam .Bardzo apetycznie wygląda

  16. Łucja napisał/a:

    Pyszna 🙂 Moja mama robi bardzo często! W święta będzie obowiązkowo!

  17. dorota napisał/a:

    zrobilam dzisiaj z polowy porcji..przed chwila sprobowalam,,bardzo dobra wyszla..napewno skorzystam jeszcze z twojego przepisu..pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)