Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosemRozgrzewająca mocha z prażonym kokosem to deserowy napój idealny na chłodne dni. Taka kawa kokosowa ma wszystkie zalety gorącej czekolady, zdrowego napoju i wyśmienitego, bezcukrowego deseru. No i ten prażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest to coś dla Was. Gotowa kawa świetnie przechowuje się w lodówce – potem wystarczy ją podgrzać.

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem:

  • 1 puszka mleka kokosowego w temp. pokojowej (400 ml)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g)
  • 6 płaskich łyżeczek zbożowej kawy Inka Klasyczna
  • opcjonalnie: 50 ml ubitej śmietanki 30% (do przybrania)
  • kokos w płatkach lub wiórki kokosowe

W kąpieli wodnej – czyli w metalowej lub szklanej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy gorzką czekoladę połamaną na kawałki. Gdy się całkowicie rozpuści, dodajemy zbożową Inkę i mieszamy aż do połączenia. Cienką strużką zaczynamy dolewać małymi porcjami mleko kokosowe (puszkę przed otwarciem należy mocno wstrząsnąć), jednocześnie intensywnie mieszając czekoladę. Gdy wlejemy całe mleko, zostawiamy jeszcze chwilę mochę w kąpieli wodnej, aż podgrzeje się do preferowanej przez nas temperatury.

W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy wiórki lub płatki kokosa (polecam płatki – można je dostać w działach ekologicznych w supermarketach) i podprażamy aż nabiorą złotego koloru. Warto często potrząsać patelnią, aby kokos nie spalił się. Kokosową kawę przelewamy do czterech filiżanek lub dwóch szklanek. Wierzch dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy prażonym kokosem.

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Wpis zawiera lokowanie produktu Inka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

  1. Ewa napisał/a:

    Akurat na takie zimno jak dziś i bardzo ładne szklaneczki.

  2. oryginalnysmak.pl napisał/a:

    Jedną szklaneczkę proszę dla mnie 😉 Pozdrawiam 🙂

  3. Marta napisał/a:

    Piłam ostatnio podobną kawę w restauracji, wykorzystam twój przepis i zobaczymy czy wyjdzie podobna.

  4. Rosemary napisał/a:

    Czekolada i kokos to idealne połączenie 🙂

  5. połączenie w sam raz dla mnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)