Róże karnawałoweRóże karnawałowe, smażone w okolicach tłustego czwartku, to odmiana faworków – wykonane są z takiego samego, kruchego i delikatnego ciasta. Mają niepowtarzalny kształt uzyskiwany z kółeczek o różnej wielkości – ciastka przypominają kwiaty róż, które uwieńczone są kleksem z konfitury. Ten tradycyjny wypiek wspaniale prezentuje się na stole, a konfitura nadaje różom niepowtarzalny smak. Małe piękności od lat wzbudzają zachwyt w polskich domach, dlatego zachęcam kolejne pokolenia do kultywowania karnawałowych tradycji.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
  • cukier puder
  • dowolna konfitura

Z żółtek, mąki, śmietany i alkoholu zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego). Jeśli będzie zbyt twarde można dodać odrobinę śmietany, a zbyt luźne – dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykrawać szklanką, kubkiem lub kieliszkiem krążki o trzech różnych rozmiarach (np. o średnicy 6, 5 i 4 cm). Każdy krążek nacinamy na brzegach w pięciu miejscach. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy po środku jeden na drugim – od największego do najmniejszego, przyciskając palcem, aby się skleiły. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy na talerz, środki zdobimy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.

Róże karnawałowe

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/tlusty-czwartek-przepisy/

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!