Zbliżają się Walentynki, dzień w którym najukochańsze osoby zasługują na coś wyjątkowego. Moją propozycją walentynkową są muffinki o smaku waniliowym – bardzo proste w wykonaniu, ale skrywające romantyczną i zaskakującą niespodziankę. Po przekrojeniu każdej muffiny ukazuje się czekoladowe serce z ciasta brownie. Muffiny możemy udekorować waniliową, delikatną masą i słodkimi, cukrowymi serduszkami. Przepis na 12 zakochanych sztuk.
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
Muffinki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (pół opakowania)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła (100g)
Masa waniliowa:
- 300 ml schłodzonej śmietany 36% lub 250 g serka mascarpone (lub pół na pół)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
Jeśli robimy serduszka, zaczynamy dzień wcześniej od przygotowania posypki, jeśli nie – zaczynamy od czekoladowego nadzienia brownie.
Brownie: Przygotowujemy kąpiel wodną – stawiamy szklaną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Do kąpieli wkładamy czekoladę i masło, gdy się rozpuszczą mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy zimną czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Niewielką foremką w kształcie serca wycinamy 12 serduszek – jeśli nie mamy foremki narysujmy serce na papierze i użyjmy jako szablonu do wycięcia nożem. Pozostałe ciasto możemy zamrozić lub zostawić na póżniej.
Muffinki: W mniejszej misce dokładnie łączymy składniki mokre: mleko, serek, jajka, rozpuszczone masło. W drugiej, większej – suche: mąkę, proszek, cukier i cukier z wanilią. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia (niezbyt długo, ciasto powinno być gęste i grudkowate). Do papilotek wlewamy po jednej płaskiej łyżce ciasta. Następnie układamy serca brownie – tak aby wszystkie skierowane były w jedną stronę. Zapamiętajmy jak są ułożone, aby wiedzieć gdzie kroić muffinki. Serca zalewamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach i wyjmujemy. Nożem delikatnie zaznaczamy miejsce krojenia. Możemy je posypać cukrem pudrem i podać lub przygotować masę.
Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (możemy użyć mascarpone – krem będzie gęściejszy). Dodajemy 100 g serka waniliowego i mieszamy samą łyżką, nie mikserem. Masę nakładamy nożem lub za pomocą rękawa cukierniczego i odstawiamy muffinki do ochłodzenia w lodówce.
Cukrowe serduszka: Do pół szklanki cukru pudru wlewamy łyżeczkę grenadiny lub syropu malinowego – mieszamy. Cukier będzie powoli chłonął wilgoć syropu. Masa musi być bardzo gęsta – nie może być lejąca. Gęstość regulujemy poprzez dodanie więcej cukru, rozrzedzamy syropem. Masę przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy 2mm końcówkę i na papierze do pieczenia robimy niewielkie literki „V” – gdy syrop rozejdzie się utworzy serca. Jeśli coś nam nie wyszło – poprawiamy wykałaczką na zastygających sercach. Zostawiamy na noc. Gotową posypką dekorujemy muffinki.
Nie lubię Walentynek, ale pomysł Genialny!!!
Już zazdroszczę Walentemu 😉
Świetne są te serduszkowe muffinki😉
Ja planuję robić marmurkową babkę (Jego ulubioną) z ciemnym serduszkiem i białym wokół. Mam nadzieję, że mi się uda:)))
Świetny pomysł 🙂
Urocze serduszka ! Piękne na Walentynki !!! 🙂
urocze te muffinki🙂
Znów wszystko wygląda fantastycznie! Chyba sama skuszę się na takie muffinki! Zawsze wydawało mi się, że to szalenie trudne, a u Ciebie wygląda to łatwo i efektownie!
Prześliczne są te babeczki. Aż ślinka leci na sam ich widok!
Wyglądają przeuroczo! :)))
Jaki fajny pomysł. Wymaga trochę zachodu, ale niespodzianka gwarantowana 🙂
Ale piękne 🙂 !
Bardzo, bardzo mi się podobają, koniecznie muszę spróbować takie zrobić 🙂
Piękne !!!
Pół serka homogenizowanego tzn.? O ilu gramowy serek chodzi?
W masie napisałam, a w muffinkach przeoczyłam – już się poprawiam. Serek 200 g (pół do muffin, pół do masy – po 100 g)
ile wychodzi masy na serduszka z podanych składników?
To zależy jakiej wielkości robi się serduszka – najszybciej zasychają malutkie i ich wychodzi sporo