Kategorie

Romantyczna kolacja

Trufle tiramisu

Trufle o smaku tiramisu i ślubne zdjęcia

To taki przepis, który chciało się zrobić natychmiast. Zobaczyłam te słodkie maleństwa u Mariki (oryginał na blogu Gotuję bo lubię) i od razu wiedziałam, że będą pyszne. Trufle kawowe nie wymagają dużego wkładu pracy, pieczenia czy innych czasochłonnych czynności. Robi…

Czytaj dalej
Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowym

Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie…

Czytaj dalej
Serowe pączki (oponki) w wersji romantycznej

Serowe pączki w romantycznej wersji

Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym jeść je codziennie. Jednak wykonanie ich z całej porcji jest dość pracochłonne, a ilość starczyłaby dla kompani wojska. Postanowiłam wykonać je z części porcji w wersji śniadaniowej – w końcu są jak…

Czytaj dalej
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylami

Tort bezowy Dacquoise z daktylami

Torcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego smak jest wprost cudowny. Zdecydowałam się na wersję karmelową…

Czytaj dalej
Łosoś na seleroym musie

Łosoś w wędzonej papryce na selerowo-koperkowym musie

Długo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie…

Czytaj dalej
Roladki drobiowe w boczku

Roladki drobiowe w boczku

Niestety mój komputer padł. Na amen. Mam nadzieję, że uda się odzyskać nieco danych (szczególnie tych blogowych). Tymczasem korzystam z pożyczonego laptopa, żeby jak najszybciej zaprezentować Wam drobiowe roladki. Danie bardzo proste do przygotowania, za to niezwykle efektowne. Tym razem…

Czytaj dalej
Ciastka ekstremalnie czekoladowe

Ciastka ekstremalnie czekoladowe

To były ekstremalne dni – przygotowania, ślub, podróż poślubna. Na pewno te dni były najpiękniejsze na świecie i mimo, że nie lubię ślubów, TEN powtórzyłabym bardzo chętnie. Wspaniałe jedzenie, doskonały zespół, piękne miejsce, niespodzianka od ukochanego i czekoladowy tort. Mimo,…

Czytaj dalej
Mini lasagne

Muffiny mini lasagne

Królują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają…

Czytaj dalej
Tarta cukiniowa

Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

Wytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto…

Czytaj dalej
Brownies z malinami

Brownies z malinami

Brownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie…

Czytaj dalej
Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy. Na przykład wspaniały makaron. Ta pasta to jedna z moich ulubionych. Została kiedyś podana mi przez mojego narzeczonego na romantyczną kolację. Od tamtej pory często gości na naszym stole. Możemy zrobić ją…

Czytaj dalej
Zamknij