Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Łosoś w sake

    Dodano w pt, 12/09/2014 - 12:01

    Łosoś w sakeDzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania. Marynata: 2 duże filety z[...]

  • Dorada po azjatycku

    Dodano w pon, 18/08/2014 - 12:01

    Dorada po azjatyckuDorada po azjatycku to ryba zainspirowana labraksami, które przygotowywał w swoim programie Jamie Oliver. Gdy kupiłam dorady, nie do końca wiedziałam jak je przyrządzić – a nie miałam ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z[...]

  • Kurczak pieczony na butelce

    Dodano w śr, 23/07/2014 - 12:01

    Kurczak pieczony na butelce piwaKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne[...]

  • Sałatka z malinami i fetą

    Dodano w pon, 21/07/2014 - 12:01

    Sałatka z malinami i fetąSałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni sałatka ta jest zdrowa i pożywna. Zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jemy ją w słoneczny dzień na świeżym powietrzu – w ogrodzie lub na balkonie. Warto spróbować i przekonać się, że maliny są świetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku[...]

  • Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu

    Dodano w pt, 04/07/2014 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzuPolędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18[...]

  • Łosoś pieczony w folii po azjatycku

    Dodano w śr, 02/04/2014 - 12:01

    Łosoś pieczony w folii po azjatyckuŁosoś pieczony w folii po azjatycku gości u nas bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu. Ryba + makaron to połączenie trochę nietypowe, jednak w połączeniu z azjatycką marynatą sprawdza się doskonale. Dzięki pieczeniu w folii łosoś jest bardzo wilgotny, a dzięki dodatkowi miodu marchewka się karmelizuje i ma wyjątkowy, słodki smak. Używałam już do tego dania różnych rodzajów makaronów i nie ma większego znaczenia jakiego użyjecie (nam najbardziej smakował z domowym ).[...]

  • Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

    Dodano w śr, 26/03/2014 - 12:01

    Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimProste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. W zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu[...]

Strona 1 z 9123...Ostatnia »