Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Łosoś pieczony w folii po azjatycku

    Dodano w śr, 02/04/2014 - 12:01

    Łosoś pieczony w folii po azjatyckuŁosoś pieczony w folii po azjatycku gości u nas bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu. Ryba + makaron to połączenie trochę nietypowe, jednak w połączeniu z azjatycką marynatą sprawdza się doskonale. Dzięki pieczeniu w folii łosoś jest bardzo wilgotny, a dzięki dodatkowi miodu marchewka się karmelizuje i ma wyjątkowy, słodki smak. Używałam już do tego dania różnych rodzajów makaronów i nie ma większego znaczenia jakiego użyjecie (nam najbardziej smakował z domowym ).[...]

  • Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

    Dodano w śr, 26/03/2014 - 12:01

    Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimProste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. W zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu[...]

  • Pierś z kaczki z puree z groszkiem

    Dodano w pon, 17/03/2014 - 12:01

    Pierś z kaczki z puree z zielonego groszkuJeśli nigdy nie jedliście piersi z kaczki to musicie spróbować koniecznie – jej mięso jest soczyste, delikatne i wbrew powszechnej opinii wcale nie trudne do przygotowania. Prezentuje się niezwykle wykwitnie i elegancko. W sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Ja pierś z kaczki podałam z puree z groszkiem i miętą oraz mieszanką sałat. Kaczka była różowa, bardzo miękka i równomiernie upieczona. Przy niewielkim nakładzie pracy, efekt zaskoczenia murowany. Składniki dla 4-ech osób: 2 pojedyncze kacze piersi (ok. 280 g każda)[...]

  • Mini bezy Pawłowej na Walentynki

    Dodano w śr, 12/02/2014 - 12:01

    Mini bezy Pawłowej - deser na WalentynkiMini bezy Pawłowej idealnie powinny się sprawdzić jako romantyczny deser po eleganckiej kolacji lub np. na Walentynki. Wbrew obawom bezy robi się bardzo prosto, a w połączeniu z delikatną bitą śmietaną i owocami są wprost fenomenalne. Ja przygotowałam część bezików z truskawkami, a część z pestkami granatu. Oba połączenia były pyszne, choć o tej porze roku skłaniam się ku temu drugiemu. Pamiętajcie, że mini bezy możemy upiec nawet dzień – dwa wcześniej, a napełnić kremem i udekorować przed samym podaniem. Składniki (6[...]

  • Pesto bazyliowe z makaronem

    Dodano w pon, 11/11/2013 - 12:01

    Pesto bazyliowePesto bazyliowe robi się bardzo prosto, dlatego nie warto kupować tego ze słoika. Może być ono podstawą różnych dań, ale najlepiej smakuje po prostu ze świeżym makaronem. To właśnie lubię – łączyć proste smaki. Jeśli przygotowuję makaron samodzielnie, to nie mam zazwyczaj siły na wymyślne i skomplikowane sosy. Pesto sprawdza się wtedy najlepiej, ponieważ robi się je błyskawicznie. Można także przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce – nawet przez miesiąc. Poniżej składniki na obiadową porcję dla dwóch osób. Pesto: 1 pęczek[...]

  • Drobiowe szaszłyki z bazylią

    Dodano w pt, 08/11/2013 - 12:02

    Szaszłyki drobiowe z bazyliąUwielbiam dania proste, smaczne i szybkie. A jeśli do tego elegancko się prezentują to jestem zadowolona jeszcze bardziej. Drobiowe szaszłyki z bazylią spełniają te wymagania, ponieważ bardzo niewielkim nakładem pracy otrzymujemy oryginalne danie. Z poniższego przepisu otrzymamy 4-5 szaszłyków. Najlepiej podawać je z ulubioną sałatą lub surówką. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plasterki wędzonego boczku 4 łyżki czerwonego pesto 1 mały ząbek czosnku pół pęczka bazylii sól, pieprz oleju smakowy (np. bazyliowy lub czosnkowy) Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy[...]

  • Tarta z czekoladowym ganache

    Dodano w pt, 23/08/2013 - 12:02

    Tarta z czekoladowym ganache i malinamiTarta czekoladowa to marzenie każdego czekoladoholika. Kruche ciasto z posmakiem orzechów włoskich, delikatne czekoladowe ganache i kwaskowe maliny – razem tworzą niesamowitą kompozycję kojącą podniebienie. Tarta jest bardzo uniwersalna – nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcia, romantyczny deser jak i na kinderbal. Moja była urodzinową niespodzianką dla męża. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 125 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Czekoladowe ganache: 1,5 szklanki śmietany 30% (320 ml) 2[...]

Strona 1 z 8123...Ostatnia »