Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Polędwiczka faszerowana śliwkami

    Dodano w śr, 14/12/2016 - 12:01

    Pieczona polędwiczka faszerowana śliwkamiPolędwiczka faszerowana śliwkami to danie, które może spokojnie gościć u nas zarówno na co dzień, jak i od święta. Proste, eleganckie i przede wszystkim o wspaniałym smaku. Polędwiczka wieprzowa to mięso chude, soczyste i bardzo delikatne. Jego smak doskonale wzbogacają polskie, wędzone śliwki – ich aromat będzie roznosił się po całej kuchni (moim zdaniem są znacznie smaczniejsze od zwykłych suszonych). Prawdziwym dopełnieniem jest jednak sos – często o nim zapominamy, a dobry sos potrafi wynieść przecież danie na wyższy poziom. Tym razem[...]

  • Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem

    Dodano w czw, 10/11/2016 - 9:00

    Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużemAromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis na około cztery porcje. Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem:[...]

  • Makaron z łososiem w sosie porowym

    Dodano w pt, 09/09/2016 - 10:20

    Makaron z łososiem w sosie porowymMakaron z łososiem w sosie porowym powstał, gdy została nam w lodówce resztka świeżego łososia. W zasadzie to danie mojego męża, nie wtrącałam się zbyt wiele. Może i dobrze, bo wyszło pysznie. Sos porowy – lekko kwaskowy – przyprawiony estragonem i pieprzem cayenne świetnie pasuje do delikatnego, słodkawego łososia. Całość szybko się przygotowuje, więc danie to idealnie nadaje się dla osób zapracowanych. Możecie użyć dowolnego makaronu – wstążek, świderków, penne, spaghetti – akurat tego, co zalega w szafce. Porcja dla dwóch osób.[...]

  • Pad Thai z kurczakiem

    Dodano w wt, 02/08/2016 - 12:11

    Pad ThaiPad thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają się w nim kwaśno-słono-słodkie smaki. Najczęściej danie to podawane jest z tofu, kurczakiem i krewetkami – można zdecydować się na jeden[...]

  • Sałatka z bobem i truskawkami

    Dodano w pon, 04/07/2016 - 12:01

    Sałatka z bobem i truskawkamiNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki na dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 –[...]

  • Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym

    Dodano w śr, 29/06/2016 - 12:01

    Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowymPierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5[...]

  • Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem

    Dodano w pt, 29/01/2016 - 12:21

    Piersi kaczki w sosie pomarańczowymPiersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1[...]

Strona 1 z 1312...Ostatnia »