Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Kurczak pieczony na butelce

    Dodano w śr, 23/07/2014 - 12:01

    Kurczak pieczony na butelce piwaKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne[...]

  • Sałatka z malinami i fetą

    Dodano w pon, 21/07/2014 - 12:01

    Sałatka z malinami i fetąSałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni sałatka ta jest zdrowa i pożywna. Zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jemy ją w słoneczny dzień na świeżym powietrzu – w ogrodzie lub na balkonie. Warto spróbować i przekonać się, że maliny są świetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku[...]

  • Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu

    Dodano w pt, 04/07/2014 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzuPolędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18[...]

  • Łosoś pieczony w folii po azjatycku

    Dodano w śr, 02/04/2014 - 12:01

    Łosoś pieczony w folii po azjatyckuŁosoś pieczony w folii po azjatycku gości u nas bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu. Ryba + makaron to połączenie trochę nietypowe, jednak w połączeniu z azjatycką marynatą sprawdza się doskonale. Dzięki pieczeniu w folii łosoś jest bardzo wilgotny, a dzięki dodatkowi miodu marchewka się karmelizuje i ma wyjątkowy, słodki smak. Używałam już do tego dania różnych rodzajów makaronów i nie ma większego znaczenia jakiego użyjecie (nam najbardziej smakował z domowym ).[...]

  • Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

    Dodano w śr, 26/03/2014 - 12:01

    Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimProste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. W zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu[...]

  • Pierś z kaczki z puree z groszkiem

    Dodano w pon, 17/03/2014 - 12:01

    Pierś z kaczki z puree z zielonego groszkuJeśli nigdy nie jedliście piersi z kaczki to musicie spróbować koniecznie – jej mięso jest soczyste, delikatne i wbrew powszechnej opinii wcale nie trudne do przygotowania. Prezentuje się niezwykle wykwitnie i elegancko. W sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Ja pierś z kaczki podałam z puree z groszkiem i miętą oraz mieszanką sałat. Kaczka była różowa, bardzo miękka i równomiernie upieczona. Przy niewielkim nakładzie pracy, efekt zaskoczenia murowany. Składniki dla 4-ech osób: 2 pojedyncze kacze piersi (ok. 280 g każda)[...]

  • Mini bezy Pawłowej na Walentynki

    Dodano w śr, 12/02/2014 - 12:01

    Mini bezy Pawłowej - deser na WalentynkiMini bezy Pawłowej idealnie powinny się sprawdzić jako romantyczny deser po eleganckiej kolacji lub np. na Walentynki. Wbrew obawom bezy robi się bardzo prosto, a w połączeniu z delikatną bitą śmietaną i owocami są wprost fenomenalne. Ja przygotowałam część bezików z truskawkami, a część z pestkami granatu. Oba połączenia były pyszne, choć o tej porze roku skłaniam się ku temu drugiemu. Pamiętajcie, że mini bezy możemy upiec nawet dzień – dwa wcześniej, a napełnić kremem i udekorować przed samym podaniem. Składniki (6[...]

Strona 1 z 9123...Ostatnia »