Przepisy: Romantyczna kolacja

  • Łosoś w papilotach

    Dodano w pt, 16/01/2015 - 12:01

    Łosoś w papilotachŁosoś w papilotach to najczęstszy sposób na rybę w moim domu od wielu lat. Nie musi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy tym cały aromat, który normalnie by[...]

  • Azjatycka sałatka z kaczką

    Dodano w śr, 14/01/2015 - 12:01

    Azjatycka sałatka z kaczkąAzjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek[...]

  • Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy

    Dodano w śr, 24/12/2014 - 12:39

    Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią - MakroPrzepis na filet z pstrąga na puree z selera z cukinią zachwyca nie tylko ze względu na prezentację, ale przede wszystkim ze względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry. Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów – najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych, ocenianych podczas finału przez międzynarodowe jury – mistrzów, należących do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Co roku 12 drużyn z całej Polski gotuje, walcząc[...]

  • Łosoś z pieczoną dynią

    Dodano w pon, 10/11/2014 - 12:01

    Łosoś z pieczoną dynią i pestoJesienią królują dynie – są tanie i można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz[...]

  • Roladki schabowe z ricottą

    Dodano w śr, 29/10/2014 - 12:01

    Roladki schabowe z ricottąRoladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę[...]

Strona 1 z 13123...Ostatnia »