Roladki szpinakowe z łososiem

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Roladki szpinakowe z łososiemRoladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami.

Składniki:

  • 1 op. mrożonego mielonego szpinaku
  • 3 serki Almette (białe) z Piątnicy lub Philadelphia
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 czubata łyżka mąki
  • łosoś wędzony w plastrach 4x100g
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Szpinak dusimy na patelni na małym ogniu, aż odparuje woda – ok. 40-50 minut (jeśli rozmrozimy go wcześniej – to krócej). Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Ubijamy pianę z białek i rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Po wystygnięciu szpinaku dodajemy do niego mąkę, żółtka i mieszamy. Delikatnie dodajemy po trochu ubitą pianę z białek. Masę należy teraz rozprowadzić na dużej blasze wyłożonej pergaminem (blacha na cały piekarnik). Pieczemy w temp. 180ºC ok. 15 minut. Po ostudzeniu, wyjmujemy razem z papierem. Rozsmarowujemy na całej powierzchni serki i układamy łososia. Zwijamy roladę. Najlepiej ją przekroić i wyjdą dwie. Zawijamy w folię stretchową  i wkładamy do lodówki.

Jest to przepis podstawowy – aby roladki były ciekawsze możemy dodać do serka np. tarty chrzan (polecam), czosnek, koperek, ugotowane na twardo i pokruszone żółtka jajek czy zastąpić część łososia suszonymi pomidorami.

Roladki szpinakowe z łososiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Roladki szpinakowe z łososiem

  1. kuchenny bałagan napisał/a:

    ślicznie Ci wyszły :) Jadłam takie w Święta i bardzo mi smakowały.

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Przepyszne są te roladki. Do tego tak ładnie wyglądają. Robiłam je w okolicy Bożego Narodzenia i moi goście byli zachwyceni:)

  3. Samantha napisał/a:

    Pięknie i pysznie wyglądają ! Pozdrawiam :)

  4. Martynok napisał/a:

    Moja mama robi tą roladę – jest pyszna! Świetna na imprezy – zawsze zgarnia za nią komplementy :)

  5. pyzus napisał/a:

    Roladki rzeczywiście są pyszne i wyglądają bardzo reprezentacyjnie :) Ja robię bardzo podobne, tyle że dodaję jeszcze suszonych pomidorów. Palce lizać :)

  6. Beata napisał/a:

    Jak długo powinny być w lodówce? Z jakim wyprzedzeniem można ją zrobić?

    • Natalia napisał/a:

      Świeża rolada po prostu ciężko się kroi, dlatego warto aby poleżała godzinkę w lodówce. Ale jak będzie leżała krócej to przecież nic się nie stanie :) Roladę z powodzeniem można przygotować także nawet dzień-dwa wcześniej (oczywiście przechowujemy ją w lodówce).

  7. Anettka87 napisał/a:

    Pierwszy raz taką roladę jadłam jako przystawkę na przyjęciu komunijnym – jest świetna. W domu też próbowałam ją robić – w mojej wersji dodaję trochę świeżej bazylli do serka.

  8. Marta napisał/a:

    Hej
    Kuchnia to dla mnie nowosc, troszke nie rozumiem przepisu. Coz to jest ta folia streczowa? W co sa owiniete te roladki? Czy ta folia jest jadalna?

    • Natalia napisał/a:

      Absolutnie nie jadalna :) Chodzi mi o zwykłą, przezroczystą folię do żywności, która przylega i dzięki niej roladki nie rozwiną się. Jeśli nie masz takiej w domu – można ją zastąpić folią aluminiową.

  9. Dominika napisał/a:

    Czy serek rozsmarowujemy na ciepłym jeszcze szpinaku i zawijamy na ciepło, czy czekamy aż wystygnie? No i czy zawijanie jest kłopotliwe, szpinak pęka, przykleja się do papieru itp.?

  10. Łucja napisał/a:

    bardzo lubię :) moja mama robi, może nawet identycznie, nie wiem, ponieważ sama jeszcze nie robiłam :)

    • aliczek napisał/a:

      ja dodaję jeszcze sok z cytryny i dużo świeżego kopru do serka aby byl smak kwaskowato koperkowy
      jest to pyszne i zawsze robię to na każde swięta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu