Rolada z kaszy manny bez pieczeniaRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia:

  • 4 szklanki mleka (1 litr)
  • 2 prostokątne wafle tortowe
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie
  • opcjonalnie: rum lub amaretto

Dwa wafle tortowe układamy na papierze do pieczenia. Zaparzamy gorzką herbatę (można do niej dodać łyżkę rumu lub amaretto dla smaku) i za pomocą pędzelka nasączamy oba wafle. Zostawiamy, aż namokną. Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy powoli kaszę i intensywnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy ok. dwie minuty. Gdyby utworzyły się grudki, można krótko zmiksować. Dodajemy przesiane kakao i cynamon. Warto dodać także domową skórkę pomarańczową, rodzynki czy posiekane orzechy. Mieszamy i jeszcze gorącą masę układamy na waflach zostawiając niewielkie brzegi. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Gdy będzie zimna, zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczenia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!