Rolada bezowa z mascarpone

Rolada bezowa z mascarpone i jeżynamiRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy).

Rolada bezowa:

  • 6 białek jaj w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp.
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy to 180°C). Dużą blachę (u mnie 36 x 25 cm, może być większa) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę octu – także nie przestając ubijać. Przekładamy białka na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Beza powinna ładnie urosnąć i zarumienić się na górze.

Upieczoną bezę wyjmujemy pociągając za brzegi papieru do pieczenia. Na blacie rozkładamy czysty arkusz papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) wielkości blachy. Wykładamy na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby chrupiąca część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem na którym piekliśmy). Zrywamy górny papier i odstawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.

W tym czasie ubijamy śmietanę mikserem na sztywno wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozcieramy łyżką mascarpone. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę na wierzch. Z pomocą papieru na którym leży beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się kroił. Odwijamy z papieru i dekorujemy owocami.

Rolada bezowa z mascarpone i jeżynami

Rolada bezowa z mascarpone i jeżynami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

42 Odpowiedzi na Rolada bezowa z mascarpone

  1. marcela napisał/a:

    rolada to jest coś, czego ciągle boję się zrobić.. nie wiem czemu… a może to lenistwo;p:) Twoja jest świetna!

  2. Ewa napisał/a:

    Mniam ,jaka apetyczna ,wygląda wspaniale i kusi od samego rana
    Ciacho lux
    Pozdrawiam )

  3. Magda C. napisał/a:

    Przepiękna rolada ci wyszła! Wow :)

  4. Anika napisał/a:

    Świetnie wygląda! Musiała być bardzo smaczna!!!:)

  5. iza napisał/a:

    wooow cudo!! Ja latem myslałam tez o roladzie bezowej ale jakos mam obawy ze nie da mi sie w całości jej zwinąć

  6. Łucja napisał/a:

    Uwielbiam :) Pięknie Ci wyszła :D

  7. ivka napisał/a:

    Wygląda lekko niczym chmurka. Pełna słodyczy chmurka :)

  8. Poproszę dokładkę napisał/a:

    elegancki, lekki deser, świetny :-) pewnie w tym roku go sobie odpuszczę, ale wypróbuję na wiosnę :-)

  9. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Piękna rolada, prawdziwa rozpusta…chcę kawałek :)

  10. Ervisha napisał/a:

    Rolady mają to coś w sobie ::)

  11. Marcelina napisał/a:

    O rany! Ja już poproszę kawałek :)

  12. filizanka-smakow napisał/a:

    Ale rozpusta !! Chętnie zjadłabym porcyjkę w ten jesienny, deszczowy dzień ! :)

  13. cookiemonster napisał/a:

    Pycha uwielbiam rolady a ta bezowa wygląda tak bardzo smakowicie ! :)

  14. Marek napisał/a:

    wygląda mega ! bardzo smakowicie ! :)

  15. Marzena napisał/a:

    Nigdy nie robiłam rolady, chyba czas to zmienić. Wygląda pysznie i delikatnie jak chmurka :-)

  16. wedelka napisał/a:

    Zwinięta Pavlova :) Biorę w ciemno :) ) Sama pewnie nie odważę się jej upiec, ale zapowiada się wybornie :)

  17. Megly napisał/a:

    Toż to prawdziwa POEZJA SMAKU! Wszystkie moje ukochane nutki smakowe połączone w jednym cieście. Nie mogę uwierzyć. Jestem zszokowana. Pewnie w życiu bym czegoś takiego sama nie wymyśliła, a tu masz… akurat wpadłam na takie pyszności. A jak to fenomenalnie wygląda. Wykwintnie i lekko zarazem. Pozdrawiam serdecznie i smacznego życzyć chyba nie muszę, bo i tak wiem, że smak jest fantastyczny.

  18. skoraq cooks napisał/a:

    Wygląda cudownie. Przecudownie. Przeprzecudownie :-D

  19. Sosna napisał/a:

    No proszę, widzę, że ktoś się skusił na ciacho, które kiedyś polecałem. Robiłem taką z malinami chyba już z 5 razy i za każdym razem była wspaniała. Domyślam się, że Twojej już nie ma ^^

  20. Konczi i Szpileczka napisał/a:

    Moje smaki!! A do tego wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

  21. Smaczny kąsek napisał/a:

    Jak widzę mascarpone to już na dzień dobry jestem kupiona :) Rolada prezentuje się rewelacyjnie!

  22. Moja pasja smaku napisał/a:

    Coś pięknego !!! Od dawna marzy mi się zrobienie takiej rolady ale mam wrażenie, że nie podołam :( Twoja jest idealna !!!

  23. Istna rozpusta :) Pysznie, pysznie, pysznie! :)

  24. Amber napisał/a:

    Bossska!
    Sięgam po wirtualny kawałek…

  25. MAYOUME napisał/a:

    Cóż za delikatności..odpłynęłam po tym wirtualnym skosztowaniu-bez wątpienia poezja smaku:-)

  26. Salvador Dali napisał/a:

    odleciałam… ten deser <3

  27. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Piękna rolada. Doskonale wygląda. Aż mam ochotę zrobić i zjeść. Bezy piekłam/suszyłam, ale nie robiłam rolady bezowej. Kusisz mnie widokiem tej pięknej rolady….

  28. Patyska napisał/a:

    Cudo. Ależ to musi być delikatne i pyszne…

  29. Pati napisał/a:

    Z jeżynami…. mniam!

  30. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pyszna! Ja często dodaję do masy kremu cytrynowego…

  31. Pavlowa w innym wydaniu, cudna :)

  32. mmk napisał/a:

    Musze spróbować tego przepisu :)
    zapraszam……………….
    przepisy-iwony.blogspot.com

  33. Ania P. napisał/a:

    Ja mam kilka pytan – czy zamiast zwyklego cukru moge użyc cukru pudru do bezy? czym grozi wlozenie mascarpone do bitej smietany? czy beza bezproblemowo odchodzi od papieru do pieczenia? po ilu godzinach rolada jest najlepsza do spozycia?

    • Z doświadczenia wiem, że choć bezę można zrobić na każdym cukrze, to najlepiej wychodzi na drobnym cukrze do wypieków – i taki polecam do tego przepisu. Zawsze dodajemy rzadszą masę, do gęstszej (w tym wypadku śmietanę do mascarpone) – inaczej może się zważyć, polecam też zmieszanie obu mas szpatułką lub łyżką, mikserem będzie za rzadka. Ja nie miałam problemów z przywieraniem do papieru. Rolada będzie dobra po schłodzeniu – potrzebuje ok. 2 godzin w lodówce – jeśli masa chłodziła się wcześniej może być już po godzinie.

  34. Mysz napisał/a:

    Zrobiłam z malinami. Wszyscy się zachwycali a zwijanie wcale nie takie trudne. Naprawdę godne polecenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)