Przepisy: Rodzinny obiad

  • Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

    Dodano w sob, 25/03/2017 - 8:18

    Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcamiBoczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same lub z ulubioną kaszą. Boczniaki w sosie sojowym: 400 – 500 g boczniaków 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego[…]

  • Kurczak pieczony w rękawie

    Dodano w czw, 16/03/2017 - 12:22

    Kurczak pieczony w rękawie faszerowany wątróbkąKurczak pieczony w rękawie jest znacznie bardziej wilgotny, niż ten pieczony się bez niego. Faszerowany tradycyjnie – czyli wątróbką, wychodzi wprost wyborny. Ja wzorem mojej mamy zamiast bułki kajzerki do farszu – używam chałki (może być też bułka maślana) co sprawia, że jest delikatny i lekki. Przepis mega prosty, a bardzo efektowny. Taki kurczak gości u mnie co najmniej kilka razy do roku. Jedna kura to sycące danie dla 4 osób. Kurczak pieczony w rękawie: 1 kurczak (ekologiczny) o wadze 1,6 – 1,8[…]

  • Dorsz pod grzybową kruszonką

    Dodano w pon, 13/03/2017 - 12:01

    Dorsz pod grzybową kruszonkąDorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei)[…]

  • Łosoś w porach

    Dodano w wt, 28/02/2017 - 12:04

    Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują. Kilka składników wystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego. Łosoś w porach: 2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie[…]

  • Carbonara z piekarnika

    Dodano w czw, 16/02/2017 - 12:00

    Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczonaCarbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu[…]

  • Bulgogi z mielonej wołowiny

    Dodano w pon, 13/02/2017 - 12:01

    Bulgogi z mięsem mielonymBulgogi z mielonej wołowiny to bardzo luźna interpretacja na temat koreańskiego bulgogi. Tradycyjnie przyrządza je się z bardzo cienko pokrojonej, a następnie smażonej polędwicy lub innego kawałka szlachetnej wołowiny. Użycie mielonego mięsa to niemal profanacja, a już na pewno inne danie. Reszta składników jest jednak niemal identyczna, dlatego pozostańmy przy nazwie, jednocześnie mając na uwadze, że jest to wariacja na temat tego dania. Ale jaka! Kilka prostych składników, a smak jest wyjątkowy. Takie bulgogi robi się błyskawicznie – 15 minut i gotowe. Możemy podawać[…]

  • Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą

    Dodano w czw, 09/02/2017 - 12:10

    Muszle faszerowane łososiem, szpinakiem i ricottąMuszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia[…]

Strona 1 z 2912...Ostatnia »