Risotto z kurkami

Risotto z kurkamiJako, że risotto grzybowe należy do moich ulubionych, musiałam spróbować wersji risotto z kurkami. Są teraz najtańsze – a wybierając się na wycieczkę do lasu praktycznie darmowe. Smak risotta z kurkami zdecydowanie spełnił moje oczekiwania. Jest znacznie delikatniejsze od tego z grzybami suszonymi, a leśny smak rozmarynu wspaniale łączy się z kurkami i nadaje daniu wyrazistości.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio (250g)
  • 300 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 łyżek tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 suszonego)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Kurki dokładnie przebieramy i czyścimy. Zalewamy wrzątkiem i za ok. 30 sekund odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą (nie płuczmy zbyt długo). Jeśli kurki są duże kroimy na mniejsze części. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z łyżką masła. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy kurki. Podsmażamy i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szklankę ryżu do risotto. Ryż powinien oblepić się resztkami oliwy i zacząć zmieniać kolor na przezroczysty. Po ok 1-2 minutach (ciągle mieszajmy, aby ryż nie przywarł do dna), dolewamy do ryżu białe wino (nie więcej niż 1/3 szklanki) i intensywnie mieszamy. Wino ma nadać smaku potrawie, dodaje się je na początku, aby wchłonęło się najgłębiej ziarenek. Gdy ryż „wypije” wino, dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu. Powoli mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność musimy powtarzać: dodajemy łyżkę gorącego wywaru grzybowego, czekamy aż wypije cały (ciągle powoli mieszając, aby nie przywarł do dna) i dodajemy następną. Nie możemy dodać całego płynu na raz – to zepsuje konsystencję dania. Proces dodawania płynu trwa ok. 18 minut. Przez ten czas danie wchłonie 700 ml bulionu– ryż będzie kremowy, ugotowany al-dente.  Z ostatnią łyżką wywaru, dodajemy rozmaryn, tymianek i dość porządnie solimy risotto do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę zimnego masła (to zatrzyma proces gotowania) i parmezan. Mieszamy. Risotto nakładamy do głębokich talerzy i przyozdabiamy gałązką rozmarynu. Możemy dodatkowo posypać risotto z kurkami parmezanem. Od razu podajemy.

Risotto z kurkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Risotto z kurkami

  1. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Powiem tak nazwa Twojego bloga okresla dokladnie co sobie pomyslalam jak zobaczylam to danie
    Pychotka 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Zgadzam się z komentarzem My simple cuisine: prawdziwa POEZJA SMAKU!

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ja jeszcze nie miałam okazji zjeść śniadania, a tu takie pyszne obiadki pokazują… 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Oj tak risotto z kurkami to pyszności. Uwielbiam 🙂

  5. Musi niesamowicie pachnieć! Smakować oczywiście też, super danie!

  6. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie jadłam jeszcze nigdy rissoto, ale grzyby lubię, baaardzo 😀

  7. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Połączenie idealne i takie pyszne!

  8. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Myślimy podobnie :)! Ostatnio mieli kurki w polskim sklepie ale niestety dość stare więc nie kupiłam i na razie zostaje mi podziwiać Twoje dzieło :)!

  9. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pyszności 🙂 dużo bym dała żeby zjeść taki obiadek 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pychotka!:) takie obiadki to ja bym mogla codziennie jeść:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Słodka Babeczka napisał/a:

    No prawdziwa poezja smaku!

  12. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Klasyka w wysmienitym wydaniu, doskonale i pyszne 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    wygląda znakomicie. Uwielbiam kurki, jadłam je niestety tylko kilka razy w życiu. W niedzielę z przyjemnością przygotuję taki obiad 😉

  14. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Fantastyczne danie! A można wiedzieć gdzie można kupić ten piękny talerz? Pozdrawiam

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Kamilo, ja kupiłam takie talerze w outlecie Fashion House w Piasecznie – jest tam sklep z naczyniami, które można kupić zarówno na sztuki, jak w kompletach

  15. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Dziękuję, za odpowiedz, daleko 🙂 A może pamiętasz firmę 🙂 Pozdrawiam

  16. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Bardzo dziękuję :))))

  17. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    Nie wyszło aż tak kremowe ale moja przyjaciółka orzekła, że to najlepsza rzecz jaką u mnie jadła 🙂
    Sukces:)!

  18. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    Mam pytanie- na ile osób mniej więcej starczą podane proporcje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)