Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie sprawiło nam dużo radochy – mężowi tak spodobało się lepienie pierogów, że zlepił wszystkie sam!

Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowymCiasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej (najlepiej razowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g łososia ze skórą
  • skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos bazyliowy:

  • pęczek świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan (do posypania)

Łososia solimy, po czym gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy przez 15 minut w piekarniku (180ºC). Zdejmujemy skórę i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajemy surowe jajko, oliwę, posiekaną natkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

Bazylię i miętę miksujemy w malakserze lub ucieramy w moździerzu z ok. 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi podajemy wraz z sosem – posypane parmezanem.

Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

18 Odpowiedzi na Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny pomysł! A męskie ręce zawsze doskonale lepią pierogi 😉 Wiem z doświadczenia 😉

  2. AZgotuj napisał/a:

    Wyszły piękne 🙂

  3. Asia napisał/a:

    Ciekawy pomysł 🙂 Nigdy takich nie jadłam i nigdzie nie widziałam.

  4. Majana napisał/a:

    Smakowite są te pierożki 🙂

  5. Ania napisał/a:

    bardzo fajny farsz – ale sama musiałabym je jeść, bo moi mężczyźni nie trawią tej ryby i zawsze łososia robię dla siebie i mamy ale w takiej szybkiej wersji:)

  6. veronika napisał/a:

    Wspaniały przepis. Uwielbiam razowe pierogi, w ogóle nie rozumiem buntu jaki podnoszą ich przeciwnicy, że niby najlepsze to tylko pszenne:)
    Zapraszam do mojej akcji Zdrowe święta.
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
    pozdrawiam

  7. Pyszności :))) Mogę wpaść na porcyjkę?:))

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Pierogi wyglądają cudnie, ale mnie się i tak nie chce ich robić. Muszę najeść się zdjęciami 😀

  9. Zuza napisał/a:

    kocham łososia i już wiem, że oszalałabym na ich punkcie! 🙂

  10. Patyska napisał/a:

    Zdrowe, ładne i jeszcze smakowo obiecujące – czego tu więcej chcieć?! 🙂

  11. Ola napisał/a:

    tak rzadko jem pierogi… w wigilię sobie odbiję! 🙂

  12. Pastelle napisał/a:

    Coś czuję, że zasmakowałyby mi takie pierożki lepione z pasją 😉

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Smaczne….zdrowe….i ładnie wygladają:)!

  14. Bożena napisał/a:

    Pysznie to wygląda, muszę kiedyś spróbować 😉

  15. Pingback: Przełamanie tradycji | BlogStar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)