Ratatuja z jajkiem

RatatujaRatatuja (a właściwie ratatouille) to danie wegetariańskie. Co wcale nie znaczy, że nie sycące. To doskonały pomysł na postny obiad. Mimo, że składniki są niepozorne smakuje świetnie. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej będzie jak wykorzystamy do niego osobne naczynka do zapiekania lub kokilki, ale jeśli takich nie mamy może być jedno duże naczynie. Podaję składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory (pokrojone bez pestek)
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy na dużej patelni cebulę na oliwie z oliwek. Dodajemy do niej 2 wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy pokrojone papryki i bakłażana – podsmażamy 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory i cukinię. Smażymy przez następne 5 minut mieszając. Dodajemy 1/4 łyżeczki chili (lub nawet pół łyżeczki jeśli lubicie ostre), kminek, słodką paprykę i bazylię. Dolewamy 1-2 łyżeczki octu balsamicznego. Mieszamy, próbujemy, a następnie solimy i pieprzymy do smaku. Ratatuję przekładamy do małych żaroodpornych naczynek. Do każdego z nich wbijamy 1 jajko, które solimy i pieprzymy na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 12-15 minut tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Podawać z grzankami. Pychota. Inspiracją był przepis Gordona Ramseya.

Ratatuja

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Ratatuja z jajkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku lasser napisał/a:

    Przydałoby się jeszcze napisać w jakiej ilości oliwy to wszystko smażyć (saute czy kąpiemy). Ogólnie przepis bardzo prosty, przydałoby się dodać np. ser.

  2. Natalia - Poezja Smaku Renata napisał/a:

    Ja przygotowuję Ratatuję jako dodatek do mięs,ale może byc samodzielnym daniem z dodatkiem parówek,kiełbaski pokrojonej w plasterki i usmażonej.Jako danie wegetariańskie-z mozarellą,albo żółtym erem,a także z jajkiem.dodaję do niej zioła prowansalskie i kilka kropel TABASCO.POLECAM!

  3. Natalia - Poezja Smaku Strus napisał/a:

    Pierwszy przepis ze strony poezji smaków jaki zrobiłem,
    bardzo prosty i właściwie dość szybki do wykonania a do tego bardzo smaczny.
    nic nie modyfikowałem, choć wyobrażam sobie go z dodatkiem np chorizo jako posiłek miesny.

    Pyszny, sycący a do tego z tym jajkiem pięknie się prezentuje.

    Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)