Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak.

Quiche z kurkamiFarsz:

  • ok. 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz

Ciasto na quiche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy (można też zagnieść ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć w jedną masę dodajemy odrobinę wody. Gdy w malakserze powstaną okruchy, wyjmujemy i zagniatamy chwilę ciasto w dłoniach, formujemy kulę i zostawiamy na 15-20 minut w lodówce, aby odpoczęło.

Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Na oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Gdy będą szkliste dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy nim dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) o średnicy 23-24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10 minut w 180°C.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do jednego naczynia i roztrzepujemy widelcem, aby dokładnie się połączyły. Na podpieczony spód wykładamy kurki i polewamy zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty).

Quiche z kurkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!