Quesadillas z guacamole – szybka przekąska

QuesadillasTortille, czyli cienkie, pszenne placki można dziś dostać w niemal każdym sklepie. Błyskawicznie przygotujemy z nich meksykańską przekąskę – quesadillas z guacamole czyli tortille z serem i dowolnymi dodatkami z pastą z awokado.  Do środka możecie włożyć cokolwiek chcecie – grillowanego kurczaka, szynkę, parówki, chorizo, bekon, salami – wraz z ulubionymi warzywami. Warto mieć takie tortille w domu – w razie nagłego głodu, zawsze w lodówce znajdzie się coś co można by do nich zaaplikować 🙂

Składniki:

  • opakowanie gotowych placków tortilla (wraps)
  • tarty żółty ser
  • dowolne mięsko (ja użyłam polędwicy sopockiej i salami)
  • dowolne warzywa (ja użyłam brokułów, pora i pomidora bez gniazd nasiennych)
  • oregano i bazylia do posypania

Pasta guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cebulka dymka lub szalotka
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • parę gałązek świeżej kolendry
  • łyżeczka roztłuczonych nasion kolendry
  • pomidor bez gniazd nasiennych
  • pół papryczki chili lub chili w płatkach do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Jeśli chcemy przygotować guacamole zacznijmy przygotowania od niego, jeśli nie – do maczania można użyć innych sosów, keczupu z majonezem lub podać quesadillas samodzielnie. Awokado należy przekroić na pół, omijając pestkę (nie wyrzucamy jej) i wydrążyć łyżeczką. Rozdrabniamy je widelcem tak, aby powstała pasta z wyczuwalnymi kawałkami owocu (ja często pomagam sobie blenderem, aby było szybciej – nigdy jednak nie rozdrabniam na papkę). Kroimy pomidora w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. Dymkę kroimy drobno wraz ze szczypiorem, następnie kroimy listki kolendry. Dodajemy wszystko do awokado. Wyciskamy do tego czosnek, dodajemy roztłuczone w moździerzu ziarna kolendry, sok z limonki, drobno posiekane chili (lub chili w płatkach) i dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe guacamole odstawiamy na trochę do lodówki aby składniki przegryzły się. Na wierzchu połóżmy pestkę – awokado nie ściemnieje.

Rozgrzewamy dużą patelnię (świetnie sprawdza się grillowa) lub opiekacz. Na połowie placka tortilla układamy ulubione składniki, które posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Ja użyłam gotowych placków o smakach ziołowym i pomidorowym – na ziołowych ułożyłam: ser, brokuły, por i polędwicę – posypane bazylią; a na pomidorowych – ser, salami, pomidor bez nasion – posypane oregano z chili. Składniki mogą być zupełnie dowolne. Tortillę składamy na pół i kładziemy na suchą, gorącą patelnię lub do opiekacza (jeśli używamy patelni połóżmy na wierzch coś, co przyciśnie placek – np. ciężki talerzyk). Opiekamy w ten sposób placki z dwóch stron, aż ser się roztopi, a tortilla będzie chrupiąca – po ok. minucie. Gotową przekrajamy na trójkąty.  Quesadillas jemy gorące lub zimne, maczane w guacamole.

Przepis dodaję do durszlakowej akcji organizowanej przez Miss Disorderly – Finger Food.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

8 Odpowiedzi na Quesadillas z guacamole – szybka przekąska

  1. Natalia - Poezja Smaku mojetworyprzetwory napisał/a:

    Pycha! Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite zdjęcia!

  2. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Kuchnia meksykańska obok włoskiej i chińskiej to moja ulubiona:) Pycha:)

  3. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Pyszności. Bardzo lubię takie meksykańskie smaki!

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Danie wyjątkowe i bardzo smaczne, pozdrawiam 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    i w jedną chwilkę można znaleźć się w zupełnie innej części świata!

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Mucho pyszne musi być 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku mopswkuchni napisał/a:

    Lubię takie smaki, choć sama jeszcze nie miałam do nich podejścia – czas nadrobić 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku orientalnesmaki napisał/a:

    Pychotka ! Zaraz idę robić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)