Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka.

Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachęSpód do sernika (duża blacha):

  • 125 g masła
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sernik klasyczny:

  • 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*)
  • 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 75 g masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut w 190°C, wyjmujemy i jeszcze gorący smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Następnie studzimy.

Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Twaróg w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera (sera z wiaderka nie potrzeba mielić/miksować).

Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy 1/3 ubitych białek do masy serowej, mieszamy bardzo delikatnie do połączenia, dodajemy kolejną 1/3 porcji białek, mieszamy ponownie i dopiero dodajemy resztę białek. Przelewamy masę na ostygnięty spód. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika z parującą wodą na dnie i pieczemy przez około 80-90 minut. Wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach wkładamy w drzwiczki drewnianą łopatkę. Studzimy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy na zimnym serniku. Przed podaniem sernik klasyczny musi być dobrze schłodzony w lodówce.

Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę

* Ser z wiaderka musi być bardzo gęsty – po wyjęciu z opakowania musi trzymać kształt nawet jak osiągnie temperaturę pokojową – jeśli zacznie się rozpływać to znaczy, że jest kiepskiej jakości i nie nadaje się na dobry sernik (te wymagania spełnia wiaderko z Piątnicy). Najpewniejszy jest jednak własnoręcznie zmielony ser.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

53 Odpowiedzi na Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Kwintesencja najlepszego sernika – dużo masy serowej, mało spodu i jeszcze ta polewa czekoladowa! 🙂 Nie dziwię się, że zachwycił. 😉

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Serniki zajmują pierwsze miejsce spośród moich ulubionych ciast. Doskonały jest Twój sernik. Pięknie wyrośnięty, z równą powierzchnią i cudną polewą. Pyszności 🙂

  3. Magda C. napisał/a:

    Tradycyjny, piękny i z pewnością pyszny sernik 🙂 Idealny na święta 🙂

  4. Megly napisał/a:

    No i taki sernik to ja lubię. Duży, smaczny, o wspaniałym wyglądzie. Dobry zarówno dla gości, jak i dla domowników. U mnie w domu zawsze schodzą serniki- niemalże od ręki- po prostu wszyscy bardzo je lubimy. A taki przepis doskonale się nadaje dla łasuchów 🙂 Zapisuję go, jak wiele z Twoich przepisów, bo są kuszące, smaczne i sprawdzone. Pozdrawiam cieplutko.
    Megly (megly.pl)

  5. poproszę dokładkę napisał/a:

    idealny! o takim właśnie marzę :-))) muszę go upiec!

  6. Konczi i Szpileczka napisał/a:

    Mniam wspaniały serniczek!!

  7. Patyska napisał/a:

    Ojacie, ależ sernik! Wiesz, jak uwielbiam serniki. Genialny, muszę go mieć 😉

  8. Marcelina napisał/a:

    Takie serniki lubię najbardziej – z dużą ilością masy serowej 🙂

  9. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Taki sernik jest najlepszy:) Każdemu smakuje.

  10. Marzena napisał/a:

    Pyszności 🙂 kocham serniki 🙂 poproszę kawałeczek do kawki, dzisiaj paskudna pogoda, leje i leje 🙂

  11. iza napisał/a:

    piekny sernik takie bardzo lubię, zresztą wszystkie ;))

  12. wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam serniki z dużą ilością śmietany. Mnie się ona wydaje ważniejsza niż jajka:)

  13. ladylaura. napisał/a:

    Wielka porcja ,pyszny.

  14. bielinka napisał/a:

    Ideał! 🙂 U nas na Święta sernik też musi być upieczony na największej blaszce 🙂

  15. Jest wspaniały! Taki puszysty, wysoki, jestem pewna, że smakuje po prostu doskonale 🙂

  16. Majana napisał/a:

    Piękny, wspaniały serniczek! Zjadłabym takie cudo bardzo chętnie.
    Pozdrawiam 🙂

  17. piękny, taki prosty, symetryczny, dla mnie idealny 🙂

  18. Sosna napisał/a:

    No no, musiał być mega puszysty 😀

  19. Twój Raj napisał/a:

    Taki sam serniczek tylko bez polewy degustowałem właśnie przez kilka ostatnich dni, pyyyycha !!!!

  20. ELA napisał/a:

    Wygląda wspaniale, na pewno tak też smakował:)

  21. kulinarny blog samanthy napisał/a:

    Przepysznie wyglada ! Znakomity.

  22. Łucja napisał/a:

    Wygląda idealnie 😀 Porywam do kawy na jutro 🙂

  23. Pati napisał/a:

    Wspaniały sernik, za takim tęsknię…

  24. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Klasyka w najlepszym wydaniu :)!!!

  25. Kaś napisał/a:

    perfekcyjna kostka! a 12 jaj w serniku robi wrażenie 😉

  26. JustInka napisał/a:

    O matko. Musiał być cudny. Ja uwielbiam serniki, ale Twój to już dekadencja.

  27. kaskkaa napisał/a:

    czy ciasto piecze sie caly czas z ta blacha z woda ktora jest w piekarniku?

  28. Maryna napisał/a:

    witaj 🙂 pyszny serniczek w sam raz na świąteczny stól..

  29. kasia napisał/a:

    Przepis idealny. Zrobiłam i wszyscy byli nim zachwyceni. Dzięki wielkie za niego!

  30. AgaTotoro napisał/a:

    Jest! Mam! Upiekłam! Udał się pięknie, stygnie teraz w ciszy nocnej:) Mini degustacja była- przepyszny! Zważywszy na późną porę- Małe i Duże śpią- Wigilii doczeka! Dziękując życzę Wesołych i Pysznych Świąt!

  31. Dorota napisał/a:

    Cudowny,czarowny,lekki, zachwycajacy… Po prostu spelnienie marzen o doskonalym serniku!!! Na pewno tu jest? Juz biore kawalek i zaraz go zjem,mniam. Smak wspomnien z dziecinstwa!!!!

  32. Nika napisał/a:

    Mój sernik jest właśnie w piekarniku. Wyrósł dosyć spory, także blacha wygląda imponująco, trochę się zapadł na środku i popękał gdzieniegdzie, co może być przyczyną? Wszytko robiłam zgodnie z przepisem. Myślę, że na pewno będzie dobry, a na Święta duża blacha wystarczy dla całej rodzinki. Pozdrawiam

  33. Niebo w gębie napisał/a:

    Sernik wyszedł wysmienity bliskim zasmakowal wyszedl idealny a dzis znow powracam by go zrobic po tak krotkim czasie 🙂 polecam jego puszystosc utrzumuje sie nawet do trzech dni ja dodalam pare dodatkow od siebie

  34. Ewelina napisał/a:

    Bardzo lubię puszyste i lekkie serniki i ten przepis brzmi tak zachęcająco że zamierzam upiec ten sernik. Mam tylko pytanie czy masa serowa nie jest zbyt delikatna żeby dodać do niej trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej czy rodzynek? Moja rodzinka lubi serniki z bakaliami, Przy sernikach bardziej zbitych i mazistych nie mam problemu ale przy takich delikatnych i puszystych boję się że bakalie mogą być zbyt ciężkie; opadną na dno i popsują wizualny efekt.

  35. Joanna PW napisał/a:

    Mój jest właśnie w piekarniku…zobaczymy jaki mi wyjdzie ☺jutro będzie degustacjaa☺nie mogę już się doczekać …wygląda przepysznie ☺pozdrawiami i dziekuje za wspaniały przepis. Joanna ☺

  36. Joanna PW napisał/a:

    Może nie wyszło mi aż takie wysokie ale zwyczajnie niebo w gebie….☺

  37. korra napisał/a:

    Cudowny przepis

  38. korra napisał/a:

    Cudowny przepis 🙂 bardzo długo szukałam dobrego przepisu na dużą blachę. Mam jednak pytanie czy można dodać rodzynek? I najlepiej w którym momencie, na sam koniec czy może lepiej z ostatnią porcją białka i delikatnie wymieszać? I jeszcze jedno pytanko czy jak woda wyparuje to trzeba jej dolać? Chyba nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Pozdrawiam gorąco na pewno po świętach zdam relacje 🙂

  39. iwq napisał/a:

    znaczy tak, na dno woda w blaszce, potem na szczeblu wyzej wkaldamy tę blachę z piekarnika ( nie mam kratki, mam litą blaszkę i na niej pieczemy sernik?

    • W przypadku, gdy nie mamy kratki, parujaca woda nie dostanie się do sernika przez litą blaszkę. Wtedy najlepiej blachę z sernikiem wstawić w większą i w tą większą nalać na dno wrzątek

  40. Justyna napisał/a:

    Sernik rewelacja!

  41. Justyna napisał/a:

    Tak wygląda przed konsumpcja:-)

  42. Justyna napisał/a:

    🙂

  43. Justyna napisał/a:

    Ten sernik piekłam w piątek wieczorem…dzis jest wtorek wieczór.. .nadal przepyszny…:-)

  44. Teresa napisał/a:

    Czy do ciasta na spód sernika bie dodaje się proszku do pieczenia?
    Czy może być ser tłusty?
    Dziękuję z góry za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)