Przepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy. Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód lub dla całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry.
Pulpeciki z cukinii:
- 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sos pomidorowy z nutą curry:
- 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Z cukinii odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone lub wyciśnięte czosnki, przesmażamy minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.
Placki ziemniaczane jadłam z cukinii ale pulpeciki to dla mnie nowość 🙂 do wypróbowania!
Absolutnie genialne!
Zabieram wszystkie, jestem głodna jak wilk i te cudeńka idealnie zaspokoją mój wilczy apetyt.
Wyczuwam zdrowszą wersję mojego ukochanego spagetti z pulpecikami 🙂
Super! Muszę takie zrobić 😀
tego właśnie szukałam na dziś, coś ciepłego i lekkiego… dziękuję za inspirację:)
Te pulpeciki prezentują się wielce apetycznie. Nie wpadłabym na to że z cukinii można takie cudo przygotować.
Muszę koniecznie wyprobować, uwielbiam cukinię, a takie oszukane pulpety to świetna sprawa:)
Coś dla mnie ,bardzo często jem cukinię ,ale w pulpeciku ,podoba mi się ten pomysł.
Pulpecików z cukinii jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam. Wyglądają bardzo apetycznie. Fajny pomysł, mniam.
Pysznie wyglądają fajny przepis.Miłego popołudnia.Pozdrawiam.
o, wege takie, czyli w sam raz dla mnie!
Zjadłabym takie pulpeciki z wielkim smakiem 🙂
wyglądają super! 🙂 Dla mnie bomba, jak tylko nie zapomnę, to robię je na dniach 🙂
podobają mi się te pulpeciki 🙂
Okrutnie mi się te pulpeciki podobają, wiesz? 😉
Bardzo fajne pulpeciki 🙂
pyszności! narobiłaś smaku:)
Uwielbiam cukinię za to, że jest tak uniwersalna, że można z niej zrobić praktycznie wszystko.
Wyprobowalam, ale niestety sie rozlecialy… Masz moze jakies dodatkowe wskazowki? Zrobilam z dwoch malych cukini.
Ważne, aby dokładnie odsączyć cukinię – trzeba ją bardzo mocno wycisnąć z nadmiaru wody – najlepiej posolić ją dużo, wtedy więcej wody puści. Gdy porządnie wyciśniemy cukinię na pewno się nie rozpadną
Oj, zjadłabym takie pulpeciki na obiad:)
Pieknie podane !!!
Jak odzyskam moja kuchnie, to wypróbuje. cukinia juz rośnie na działce:)
woow takie pulpeciki musiały być pyszne
Pyszne musiały być, w towarzystwie pomidorowego sosu to prawdziwa poezja smaku 🙂
Wspaniałości;-) Choć bałabym się, że się rozlecą, bo coś ostatnio wszystko mi się knoci…
Przepyszny pomysł na pulpeciki 🙂
znów mi na nie zrobiłas smaku ;))
Świetne pulpeciki, super obiad 🙂
Właśnie z koleżanką zachwycamy się Twoim przepisem!
Nie jadłam i chętnie spróbuje 😀
robiłam i wyszły przepyszne ! 🙂
Fajna alternatywa dla normalnych pulpecików, do tego ten sos 😉 Myślę, że na lato danie jak znalazł 🙂
Ogromnie się cieszę ,że spróbowałaś i ,że choc trochę smakowały .Bardzo dziękuję .
Patrząc na Twoje dzieło znowu mam na nie ochotę .
A myślisz że dałoby radę te pulpeciki w sosie zamknąć w słoiczkach na zimę? Tylko czy coś do nich jeszcze dodać? N i jak pasteryzować, żeby się nie rozpadły?
One raczej nie są najlepsze do pasteryzacji – są zbyt delikatne, niektóre sztuki mogłyby się rozpaść. Musimy się cieszyć ich smakiem w sezonie
Nowość w mojej garkuchni, więc postanowiłem wypróbować ten przepis. Smaczne na pięć, przygotowanie i łatwość na sześć, miny moich zajadaczy – nieprzeciętne. Dodatkowo przyrządzam sos z przecieru Pomidori, który podnosi wartość kulinarną tejże potrawy. Czekam na więcej takich przepisów 🙂
Wypróbowałem. Fantastyczny przepis.
Hmmm sosik pyszny, pulpeciki też 🙂 Tylko coś sknociłam bo pulpeciki się rozpadały…. Chyba powinnam była dodać więcej bułki…
Ada pamiętaj o bardzo dokładnym odciśnięciu cukinii 🙂
Wyciskałam ją w łapkach, ale mimo wszystko z powrotem widać się zebrało zanim ulepiłam… Początkowo miały taką śliczną formę jak Twoje ale przy gotowaniu cukinia zaczęła fruwać 😛 Aczkolwiek smakowało, więc będę próbować dalej 🙂
Ja wsadziłam cukinię w pieluchę tetrową i wycisnęłam sok 😛 a zamiast mozzarelli dałam fetę 🙂 miód w gębie ….. super przepis ……….. i moje pulpeciki się nie rozpadły 🙂
Było pyszne! Nic się nie rozpadło. Na pewno nie raz powtórzę ten przepis. Dziękuję.
Pozdrawiam.Ola.
Witam a można pomidory z puszki zastąpić świeżymi
Można (bez skórek), ale najpierw trzeba by je podsmażyć, aby puściły sok
Wszystko fajnie ale podczas gotowania pulpety się rozleciały.
Świetne! Pyszne i delikatne. Do sosu dodałam odrobinę mielonego kuminu, co dodatkowo podkręciło smak, taka nuta orientu:)
Czy te pulpeciki się podsmaża przed dodaniem do sosu?
Kolendre utrzec w moździezu czy cale kuleczki kolendry wrzucic do sosu?
Koniecznie utłuc
Zrobilam-pulpeciki i sos pyszne, niestety nie takie piękne, bo sie porozwalały. Ale dla samego smaku było warto!
Proszę pamiętać o mocnym odciśnięciu cukinii – wtedy powinny się trzymać 🙂
Przepyszne pulpeciki! Mniam, mniam 😀
Cukinię zetrzeć razem z pestkami i miążem? Jeśli jest duża, to czy pestki w środku nie są już twarde? Zapowiadają się pysznie 🙂
To zależy od pestek – jeśli są małe to OK, jeśli duże i twarde to lepiej wybrać je łyżką 🙂
Świetny vege przepis! Musimy wypróbować
Przepyszne
A ja dzisiaj robiłam i nic się nie rozleciało 🙂 moja córeczka też bardzo chętnie jadła, aż miło patrzeć. Pyszny przepis, pozdrawiam
Miałam nieudany i niezbyt doprawiony pasztet z cukini, postanowiłam przerobić go na pulpety i tak trafiłam na ten przepis:) Skład pulpetów trochę inny, ale dodałam szczypiorek i pietruszkę, doprawiłam, sos wg przepisu i wyszły super:)
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna, świetnie komponuje się z innymi produktami. Do tego sos pełen likopenu i mamy bardzo zdrowy obiad 🙂 Fajny przepis!
Smak pulpetów super,sos również rewelacja.Natomiast konsystencja pulpetów masakra ,robi się zupa.Sos z pewnością wykorzystam do innego przepisu.W tej formie pulpetów nie polecam.
Jak dobrze odciśniemy cukinię to nic się nie rozlatuje
Odcisnęłam mocno,ale zrobię jeszcze jedno podejście bo smak godny podjęcia ponownej próby
Czy dodatek parmezanu jest konieczny w przepisie? I czy bułkę można zastąpić, np. kaszą manną?
Pyyyyyycha ❤️
Ja podałam z ryżem brązowym