Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

Przepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy. Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód lub dla całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry.

Pulpeciki z cukiniiPulpeciki z cukinii:

  • 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy z nutą curry:

  • 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Z cukinii odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone lub wyciśnięte czosnki, przesmażamy minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.

Pulpeciki z cukinii


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

51 Odpowiedzi na Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

  1. Marcelina napisał/a:

    Placki ziemniaczane jadłam z cukinii ale pulpeciki to dla mnie nowość 🙂 do wypróbowania!

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Absolutnie genialne!

  3. dżemdżus napisał/a:

    Zabieram wszystkie, jestem głodna jak wilk i te cudeńka idealnie zaspokoją mój wilczy apetyt.

  4. Testujemy Jedzenie napisał/a:

    Wyczuwam zdrowszą wersję mojego ukochanego spagetti z pulpecikami 🙂

  5. wenus-lifestyle napisał/a:

    Super! Muszę takie zrobić 😀

  6. kate_candle napisał/a:

    tego właśnie szukałam na dziś, coś ciepłego i lekkiego… dziękuję za inspirację:)

  7. JustInka napisał/a:

    Te pulpeciki prezentują się wielce apetycznie. Nie wpadłabym na to że z cukinii można takie cudo przygotować.

  8. Karolaa napisał/a:

    Muszę koniecznie wyprobować, uwielbiam cukinię, a takie oszukane pulpety to świetna sprawa:)

  9. ladylaura. napisał/a:

    Coś dla mnie ,bardzo często jem cukinię ,ale w pulpeciku ,podoba mi się ten pomysł.

  10. Pulpecików z cukinii jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam. Wyglądają bardzo apetycznie. Fajny pomysł, mniam.

  11. Agata napisał/a:

    Pysznie wyglądają fajny przepis.Miłego popołudnia.Pozdrawiam.

  12. karmel-itka napisał/a:

    o, wege takie, czyli w sam raz dla mnie!

  13. skoraq cooks napisał/a:

    Zjadłabym takie pulpeciki z wielkim smakiem 🙂

  14. Salvador Dali napisał/a:

    wyglądają super! 🙂 Dla mnie bomba, jak tylko nie zapomnę, to robię je na dniach 🙂

  15. Ania napisał/a:

    podobają mi się te pulpeciki 🙂

  16. Patyska napisał/a:

    Okrutnie mi się te pulpeciki podobają, wiesz? 😉

  17. Łucja napisał/a:

    Bardzo fajne pulpeciki 🙂

  18. Voyagedegustacje napisał/a:

    pyszności! narobiłaś smaku:)

  19. Królowa Karo napisał/a:

    Uwielbiam cukinię za to, że jest tak uniwersalna, że można z niej zrobić praktycznie wszystko.

  20. Martushka napisał/a:

    Wyprobowalam, ale niestety sie rozlecialy… Masz moze jakies dodatkowe wskazowki? Zrobilam z dwoch malych cukini.

    • Natalia napisał/a:

      Ważne, aby dokładnie odsączyć cukinię – trzeba ją bardzo mocno wycisnąć z nadmiaru wody – najlepiej posolić ją dużo, wtedy więcej wody puści. Gdy porządnie wyciśniemy cukinię na pewno się nie rozpadną

  21. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Oj, zjadłabym takie pulpeciki na obiad:)

  22. Hotelowe Recenzje napisał/a:

    Pieknie podane !!!

  23. Ela napisał/a:

    Jak odzyskam moja kuchnie, to wypróbuje. cukinia juz rośnie na działce:)

  24. naleśniki napisał/a:

    woow takie pulpeciki musiały być pyszne

  25. napiecyku napisał/a:

    Pyszne musiały być, w towarzystwie pomidorowego sosu to prawdziwa poezja smaku 🙂

  26. Marzena napisał/a:

    Wspaniałości;-) Choć bałabym się, że się rozlecą, bo coś ostatnio wszystko mi się knoci…

  27. Przepyszny pomysł na pulpeciki 🙂

  28. iza napisał/a:

    znów mi na nie zrobiłas smaku ;))

  29. Magda C. napisał/a:

    Świetne pulpeciki, super obiad 🙂

  30. Pati napisał/a:

    Właśnie z koleżanką zachwycamy się Twoim przepisem!

  31. Ola in the kitchen napisał/a:

    Nie jadłam i chętnie spróbuje 😀

  32. www.vivienne.pl napisał/a:

    robiłam i wyszły przepyszne ! 🙂

  33. SprawdzonyDrob.pl napisał/a:

    Fajna alternatywa dla normalnych pulpecików, do tego ten sos 😉 Myślę, że na lato danie jak znalazł 🙂

  34. lutka40 napisał/a:

    Ogromnie się cieszę ,że spróbowałaś i ,że choc trochę smakowały .Bardzo dziękuję .
    Patrząc na Twoje dzieło znowu mam na nie ochotę .

  35. monika napisał/a:

    A myślisz że dałoby radę te pulpeciki w sosie zamknąć w słoiczkach na zimę? Tylko czy coś do nich jeszcze dodać? N i jak pasteryzować, żeby się nie rozpadły?

  36. Pioteros napisał/a:

    Nowość w mojej garkuchni, więc postanowiłem wypróbować ten przepis. Smaczne na pięć, przygotowanie i łatwość na sześć, miny moich zajadaczy – nieprzeciętne. Dodatkowo przyrządzam sos z przecieru Pomidori, który podnosi wartość kulinarną tejże potrawy. Czekam na więcej takich przepisów 🙂

  37. Sztangret napisał/a:

    Wypróbowałem. Fantastyczny przepis.

  38. Ada napisał/a:

    Hmmm sosik pyszny, pulpeciki też 🙂 Tylko coś sknociłam bo pulpeciki się rozpadały…. Chyba powinnam była dodać więcej bułki…

    • Ada pamiętaj o bardzo dokładnym odciśnięciu cukinii 🙂

    • Ada napisał/a:

      Wyciskałam ją w łapkach, ale mimo wszystko z powrotem widać się zebrało zanim ulepiłam… Początkowo miały taką śliczną formę jak Twoje ale przy gotowaniu cukinia zaczęła fruwać 😛 Aczkolwiek smakowało, więc będę próbować dalej 🙂

  39. Cykoria napisał/a:

    Ja wsadziłam cukinię w pieluchę tetrową i wycisnęłam sok 😛 a zamiast mozzarelli dałam fetę 🙂 miód w gębie ….. super przepis ……….. i moje pulpeciki się nie rozpadły 🙂

  40. Ola napisał/a:

    Było pyszne! Nic się nie rozpadło. Na pewno nie raz powtórzę ten przepis. Dziękuję.
    Pozdrawiam.Ola.

  41. Beata napisał/a:

    Witam a można pomidory z puszki zastąpić świeżymi

  42. Ok.xd napisał/a:

    Wszystko fajnie ale podczas gotowania pulpety się rozleciały.

  43. Anka napisał/a:

    Świetne! Pyszne i delikatne. Do sosu dodałam odrobinę mielonego kuminu, co dodatkowo podkręciło smak, taka nuta orientu:)

  44. Dorka napisał/a:

    Czy te pulpeciki się podsmaża przed dodaniem do sosu?

  45. makanio napisał/a:

    Kolendre utrzec w moździezu czy cale kuleczki kolendry wrzucic do sosu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)