Pulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie rozpadają. Teraz wiem, że muszą być wrzucane surowe, pojedynczo, wprost na malutkie bąbelki wrzątku. Dzięki temu zachowają kształt i będą wprost rozpływały się w ustach. Smak pulpecików koperkowych przypomina mi dzieciństwo i chętnie będę do nich często wracać. To także doskonałe danie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie powinny jeść smażonego czy też pieczonego mięsa.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka)
- pół dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka kajzerka (lub 1/3 chałki)
- mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko
- pęczek koperku
- ok. 1 l bulionu warzywnego (ugotowanego na włoszczyźnie)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól, pieprz
Mięso wieprzowe, cebulę, czosnki oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i pół pęczka posiekanego koperku. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Zagotowujemy bulion warzywny (jeśli mamy ochotę możemy zetrzeć do niego na tarce warzywa lub samą marchewkę z gotowania bulionu). Wrzucamy pulpeciki pojedynczo wprost na małe bąbelki wrzątku – uważając, aby nie przerwać wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Masło ucieramy z mąką tworząc zacierki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy, aby rozpuszczone zagęściły sos. Dodajemy pozostałe posiekane pół pęczka koperku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Pulpeciki w sosie koperkowym najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
W moim domu nigdy nie jadłam pulpetów w sosie koperkowym. Gulasz – tak, pomidorowy – tak, pieczarkowy – tak, ale nie koperkowy. Może to ja sabotowałam rodzinę jako dziecko bo nie pozwalałam sobie koperkiem posypać nawet ziemniaczków… ;))
Ja nic nie miałam do koperku 😀 Pewnie dlatego u mnie były 🙂
i koniecznie z buraczkami! takie są najlepsze :]
Zgadzam się, buraczki do pulpecików obowiązkowo 😀
Z przyjemnością zjadłabym takiego pulpecika i zaproponowanymi przez karmel-itke buraczkami. Pychotkaa:)
Też stawiam na taki zestaw 🙂
Mnie niestety nie karmiono takimi pulpecikami, muszę zrobić dzieciakom, w wersji bezjajowej, może im posmakuje 🙂
Jak najbardziej mogą być bez jajka 🙂
Ooo, sos koperkowy uwielbiam, kolejny świetny przepis na obiad! 🙂 Jestem jeszcze przed, ale mi narobiłaś apetytu 😉
Mmmm, uwielbiam takie pulpeciki! Bardzo apetycznie się prezentują 🙂
Tak tak, a naj naj lepsze to mojej babci 😀
Jak babcia zrobi to nie może się z niczym równać 😉
Idealne i jeszcze te buraczki. „Lubię to!” 🙂
Lubię takie obiadki:-)
Zrobię jutro na obiad 😀 Ja osobiście zawsze gotuje pulpety tak się przyzwyczailiśmy i tak nam najlepiej smakuje.
Ja wcześniej obsmażałam, jednak gotowane są znacznie lepsze
Zrobiłam i wyszły bardzo smaczne 😀
koperkowe to moja ulubiona wersja!:)
I u mnie się je jada, chociaż ja nie jestem ich fanką, za to mój brat je bardzo lubi 🙂
Taki obiad to mogę jeśc codziennie .Pycha !!!!!!!!!!!!!!
Jadam takie zawsze u Mamy:)!
zawsze przepyszne ! Pięknie podane 🙂
Apetyczny ten posiłek, im wiecej kopru tym lepiej, choć znam takich co to „trawy” nie jadają. W ogóle nie rozumiem o co chodzi:)
Witam
Pulpeciki były dziś na obiad. Mąż pochłonął dwie porcje, Dziewczynki też z dokładką 😉
Polecam
Właśnie robie dzieciom na obiad. Prosze jeszcze zdradzić przepis na buraczki a u mnie póki co marchewka z jabłkiem, cytryną, odrobina cukru i śmietaną.
Nie pomyślałam o przepisie na buraki! Buraczki na pewno się pojawią na blogu 🙂
Mój mąż, który średnio przepadam za pulpetami stwierdził, że jest to jego najlepszy obiad jaki jadł. Nawet było mu za mało Smaki dzieciństwa koniecznie musiałam umieścić na zdjęciu : kompot z aroni, czereśnie i pulpeciki w sosie koperkowym – które rozpływały się w ustach. Mistrzostwo świata ten przepis ❤️