Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpetyPulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie rozpadają. Teraz wiem, że muszą być wrzucane surowe, pojedynczo, wprost na malutkie bąbelki wrzątku. Dzięki temu zachowają kształt i będą wprost rozpływały się w ustach. Smak pulpecików koperkowych przypomina mi dzieciństwo i chętnie będę do nich często wracać. To także doskonałe danie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie powinny jeść smażonego czy też pieczonego mięsa.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka)
  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka (lub 1/3 chałki)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego (ugotowanego na włoszczyźnie)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól, pieprz

Mięso wieprzowe, cebulę, czosnki oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i pół pęczka posiekanego koperku. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Zagotowujemy bulion warzywny (jeśli mamy ochotę możemy zetrzeć do niego na tarce warzywa lub samą marchewkę z gotowania bulionu). Wrzucamy pulpeciki pojedynczo wprost na małe bąbelki wrzątku – uważając, aby nie przerwać wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Masło ucieramy z mąką tworząc zacierki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy, aby rozpuszczone zagęściły sos. Dodajemy pozostałe posiekane pół pęczka koperku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Pulpeciki w sosie koperkowym najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpety

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pulpeciki w sosie koperkowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    W moim domu nigdy nie jadłam pulpetów w sosie koperkowym. Gulasz – tak, pomidorowy – tak, pieczarkowy – tak, ale nie koperkowy. Może to ja sabotowałam rodzinę jako dziecko bo nie pozwalałam sobie koperkiem posypać nawet ziemniaczków… ;))

  2. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    i koniecznie z buraczkami! takie są najlepsze :]

  3. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Z przyjemnością zjadłabym takiego pulpecika i zaproponowanymi przez karmel-itke buraczkami. Pychotkaa:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Mnie niestety nie karmiono takimi pulpecikami, muszę zrobić dzieciakom, w wersji bezjajowej, może im posmakuje 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    Ooo, sos koperkowy uwielbiam, kolejny świetny przepis na obiad! 🙂 Jestem jeszcze przed, ale mi narobiłaś apetytu 😉

  6. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mmmm, uwielbiam takie pulpeciki! Bardzo apetycznie się prezentują 🙂

  7. Tak tak, a naj naj lepsze to mojej babci 😀

  8. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Idealne i jeszcze te buraczki. „Lubię to!” 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Lubię takie obiadki:-)

  10. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Zrobię jutro na obiad 😀 Ja osobiście zawsze gotuje pulpety tak się przyzwyczailiśmy i tak nam najlepiej smakuje.

  11. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    koperkowe to moja ulubiona wersja!:)

  12. I u mnie się je jada, chociaż ja nie jestem ich fanką, za to mój brat je bardzo lubi 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Taki obiad to mogę jeśc codziennie .Pycha !!!!!!!!!!!!!!

  14. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Jadam takie zawsze u Mamy:)!

  15. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    zawsze przepyszne ! Pięknie podane 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Apetyczny ten posiłek, im wiecej kopru tym lepiej, choć znam takich co to „trawy” nie jadają. W ogóle nie rozumiem o co chodzi:)

  17. Natalia - Poezja Smaku Dorota M. napisał/a:

    Witam
    Pulpeciki były dziś na obiad. Mąż pochłonął dwie porcje, Dziewczynki też z dokładką 😉
    Polecam

  18. Natalia - Poezja Smaku Anka napisał/a:

    Właśnie robie dzieciom na obiad. Prosze jeszcze zdradzić przepis na buraczki a u mnie póki co marchewka z jabłkiem, cytryną, odrobina cukru i śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)