Pudding z kaszy mannyPudding z kaszy manny to świetne śniadanie, podwieczorek lub lekki deser. Przygotowuje się go bardzo szybko. Charakteru nadają mu owoce – polecam te cierpkie – maliny, wiśnie czy porzeczki, które doskonale będą kontrastowały ze słodkim, waniliowo-cynamonowym smakiem puddingu.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% (ok. 150 ml)
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sos owocowy:

  • świeże lub mrożone owoce: maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki, borówki lub jagody (może być także konfitura)
  • cukier puder – ilość wg uznania

Mleko wraz ze śmietanką wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy cukier trzcinowy (lub miód), cukier z wanilią oraz cynamon. Mieszamy, aż cukry rozpuszczą się. Gdy całość zacznie się gotować wsypujemy powoli kaszę manną – cały czas mieszając. Gotujemy masę przez ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Gdy będzie wystarczająco gęsta, zdejmujemy z ognia i przelewamy do małych miseczek, kokilek, filiżanek lub najlepiej – silikonowych foremek. Gdy się wystudzi, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki (jeśli nie będziemy wyjmować z foremek to krócej). W tym czasie przygotowujemy sos. Owoce (lub konfiturę) podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem pudrem, aż zaczną się rozpadać. Potem wystarczy je zblendować lub przetrzeć przez sito. Schłodzone puddingi wyjmujemy z foremek – z tych silikonowych wyjdą same, a jeśli mamy miseczki wystarczy, że zanurzymy je na moment w gorącej wodzie. Pudding z kaszy manny podajemy z przygotowanym sosem. Porcja na 6 małych sztuk lub 3 duże.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!