Pudding daktylowy z sosem krówkowym

Pudding daktylowy z sosem krówkowymPudding daktylowy z sosem krówkowym to pyszny i rozgrzewający deser na zimowe, mroźne dni. Pudding pieczony wraz z parą wodną ma zupełnie inną konsystencję od tradycyjnych ciast. Jest mazisty i niesamowicie wilgotny. Dzięki sporej ilości daktyli jest słodki i karmelowy w smaku. Szczególnie smaczny jest podany na gorąco!

Pudding daktylowy z sosem krówkowym:

  • 200 g suszonych daktyli Bakalland
  • 2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 ekologiczne jajka
  • ok. 1/3 kostki miękkiego masła (70 g)
  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • 2 płaskie łyżki budyniu o smaku krówki Delecta
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Daktyle drobno siekamy (można też rozdrobnić w malakserze).  Wkładamy do rondelka i zalewamy 300 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy ok. 1-2 minuty. Zestawiamy rondel z ognia, a po chwili dodajemy pół (lekko czubate) łyżeczki sody oczyszczonej i szybko mieszamy. Utworzy się piana, a daktyle zaczną się rozpadać. Zostawiamy je do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.  W tym czasie masło miksujemy na wysokich obrotach miksera, dosypując powoli cukier. Miksujemy ok. 3 minuty, dodajemy jedno jajko, a gdy się całkowicie połączy – dodajemy drugie. Następnie dolewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę daktylową i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (lub 160°C z termoobiegiem). Smarujemy masłem 6 kokilek (ramekinów) i wysypujemy je mąką. Wlewamy w nie masę i wkładamy kokilki do większej blaszki. W czajniku zagotowujemy wodę i wlewamy wrzątek do blaszki tak, aby sięgał do 1/3 wysokości kokilek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka).

Przygotowujemy sos: dwie łyżki budyniu krówkowego rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy wraz z czubatą łyżką cukru trzcinowego. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy ok. 1-2 minuty energicznie mieszając. Puddingi wyjmujemy za pomocą rękawic z blaszki wypełnionej wodą i wyjmujemy na talerzyki. Podajemy na ciepło lub na zimno, polane gorącym sosem.

Pudding daktylowy z sosem krówkowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Pudding daktylowy z sosem krówkowym

  1. Aneta napisał/a:

    Wygląda apetycznie :) Tylko dlaczego…. zdążyłam zjeść moje daktyle? xD

  2. Pati napisał/a:

    Brzmi i wygląda obłędnie!

  3. Ania napisał/a:

    wygląda bosko i tak też pewnie smakuje :)

  4. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Bardzo jestem ciekawa, jak wyglądał po przekrojeniu :)

  5. Cukry Proste napisał/a:

    Ależ ten pudding musi być pyszny!

  6. AniaGotuje napisał/a:

    Coś pięknego.. wpadłam w zachwyt!

  7. judik napisał/a:

    Poproszę przynajmniej jeden bo wygląda pysznie! :)

  8. Ewa napisał/a:

    Nie przestajesz zadziwiać swoimi pomysłami, wspaniały!

  9. iza napisał/a:

    mniamm pyszny deser

  10. Magda C. napisał/a:

    O kurczę jak cudownie wygląda ten pudding :) chętnie bym spróbowała :)

  11. gin napisał/a:

    Mmm, wygląda jak marzenie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)