Przepisy: Przystawki

  • Wegański boczek z kokosa – posypka

    Dodano w pon, 24/07/2017 - 12:00

    Wegański boczek z kokosaCzy to dzieło sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie Marty w Kuchni+). W następnym przepisie pokażę do czego użyłam takiego „boczku”[…]

  • Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem

    Dodano w pon, 19/06/2017 - 6:35

    Tarta z łososiem, fasolką i groszkiemPo wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną fasolkę szparagową – dzięki temu nie[…]

  • Krewetki z chorizo

    Dodano w sob, 03/06/2017 - 12:01

    Krewetki z chorizoNigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać w sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch. Krewetki z chorizo: 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub[…]

  • Tajska sałatka z wołowiną

    Dodano w wt, 30/05/2017 - 12:01

    Tajska sałatka z wołowinąSałatka, wobec której żaden samiec nie przejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw i mimo swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki na przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef[…]

  • Sałatka Cezar z boczkiem

    Dodano w wt, 02/05/2017 - 12:01

    Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay (Szybko, świeżo, prosto). „Nowy Cezar” od razu przyciągnął mój wzrok i wiedziałam, że wcześniej czy później wypróbuję przepis. Proste smaki, dobre składniki i nic więcej nie potrzeba. Nie jest to najlżejsza sałatka – ale za to szybka i przepyszna. Składniki na cztery porcje (ewentualnie dwie obiadowe). Sałatka Cezar z boczkiem: 2 mini sałaty rzymskie 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 8 kromek bagietki (mogą być opieczone) 4 jajka[…]

  • Focaccia z rozmarynem

    Dodano w wt, 25/04/2017 - 12:01

    Focaccia z rozmarynemFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu[…]

  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Dodano w sob, 08/04/2017 - 4:33

    Smażone jajka faszerowane w skorupkachSmażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy w moim rodzinnym domu. Ale nie tylko – są tak smaczne, że warto podać je na każde uroczyste śniadanie. Tym bardziej, że można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem. Ja najbardziej lubię je z farszem pieczarkowym, żółtkami i koperkiem – są przepyszne. Można użyć do nich także białek lub dodać do farszu wędzonego łososia, szprotki czy szczypior – eksperymentujcie! Jajka faszerowane w skorupkach: 6 jajek ok. 300 g pieczarek 1[…]

Strona 1 z 1712...Ostatnia »