Przepisy: Przystawki

  • Proste smażone przegrzebki

    Dodano w czw, 05/01/2017 - 11:00

    Proste, smażone przegrzebkiMałże św. Jakuba, czyli przegrzebki (zwane też bardziej swojsko – sążaki) to jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Niestety niełatwo je kupić (w zasadzie jest to możliwe tylko w dużych miastach) i nie spróbujemy ich w pierwszej lepszej knajpie. Stąd narosło wokół nich wiele mitów, np. że trudno się je przyrządza. Smażone przegrzebki w formie przystawki robi się jednak wyjątkowo prosto – najważniejsze to nie trzymać małży zbyt długo na patelni (przesmażone robią się gumowe). W mojej wersji sążaki podaję z prostym[...]

  • Koreczki z sera pleśniowego

    Dodano w pt, 30/12/2016 - 6:00

    Koreczki z sera pleśniowego i winogronKoreczki z sera pleśniowego bazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej. Taka przekąska jest szczególnie polecana na przyjęcia, gdzie do picia podajemy wino. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i jest gotowa błyskawicznie – możemy przygotować ją na ostatnią chwilę. Postawmy tylko na ser pleśniowy jak najwyższej jakości, ponieważ gra pierwsze skrzypce. Koreczki z sera pleśniowego i winogron: ser z niebieską pleśnią (np. roquefort czy gorgonzola) białe winogrona (najlepiej bezpestkowe) połówki orzechów włoskich[...]

  • Śliwki w boczku (zboczone śliwki)

    Dodano w pt, 30/12/2016 - 2:00

    Śliwki w boczku (zboczone śliwki)Śliwki w boczku (zboczone śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku to smak idealny na pobudzenie apetytu lub zakąskę do napoi wysokoprocentowych Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie znacie tego połączenia, spróbujcie koniecznie. Śliwki w boczku (zboczone śliwki): śliwki wędzone lub suszone (jeśli ktoś nie lubi śliwek, w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się suszone morele) orzechy włoskie lub migdały suszony tymianek lub[...]

  • Grissini z szynką parmeńską i rukolą

    Dodano w pt, 30/12/2016 - 12:01

    Grissini z szynką parmeńską i rukoląGrissini z szynką parmeńską i rukolą to szybka przekąska typu finger food, która świetnie sprawdzi się zarówno na stanym, jak i zasiadanym przyjęciu. Można przygotować ją błyskawicznie i w zasadzie w każdych warunkach. Jak szef wyśle Was do sklepiku z zadaniem „kupcie coś do przekąszenia„, to miejcie na uwadze ten pomysł Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino. Grissini z szynką parmeńską i rukolą: paluchy grissini kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np.[...]

  • Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą

    Dodano w czw, 08/12/2016 - 2:14

    Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej, jak i w tzw. ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać. Śledzie[...]

  • Chrupiące pieczone ziemniaki

    Dodano w pt, 18/11/2016 - 4:12

    Chrupiące pieczone ziemniaki z piekarnikaChrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki[...]

  • Figi w szynce parmeńskiej

    Dodano w pt, 16/09/2016 - 10:06

    Figi w szynce parmeńskiejKoniec lata i początek jesieni to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi. I to nie tylko do słodkich deserów. Dobrym pomysłem jest podanie fig na wytrawnie. Zapiekane figi w szynce parmeńskiej z serem feta to znakomita i elegancka przystawka, która jest do tego bajecznie prosta do przygotowania. Słone łączy się tu ze słodkim, a składniki najwyższej jakości zagwarantują nam niepowtarzalny smak. Figi możemy zapiec na grillu lub po prostu w piekarniku. Figi w szynce parmeńskiej: 1 duża, świeża figa na[...]

Strona 1 z 1612...Ostatnia »