Przepisy: Przepisy na dania z kurczaka

  • Kurczak pieczony na butelce

    Dodano w śr, 23/07/2014 - 12:01

    Kurczak pieczony na butelce piwaKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne[...]

  • Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku

    Dodano w pon, 23/06/2014 - 12:01

    Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczakaButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie „butter chicken” wybieram najczęściej w menu[...]

  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze

    Dodano w śr, 04/06/2014 - 12:01

    Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarzeSzaszłyki z kurczakiem i warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków): 1 podwójna pierś z kurczaka[...]

  • Pomarańczowy kurczak stir fry

    Dodano w śr, 14/05/2014 - 12:01

    Pomarańczowy kurczak stir fryJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir[...]

  • Kurczak 65 (Chicken 65) z ryżem kokosowym

    Dodano w pon, 28/04/2014 - 12:01

    Kurczak 65 (chicken 65) z ryżem kokosowymKurczak 65 to wyjątkowo oryginalna nazwa dla dania, prawda? Kryją się pod nią pikantne, zabarwione na czerwono, chrupiące kąski z kurczaka. Jedna wersja głosi, że w znanej indyjskiej restauracji znajdowały się w menu pod numerem sześćdziesiątym piątym i klienci najczęściej zamawiali danie prosząc o „chicken 65″. Inna, że danie powstało po prostu w 1965 roku. Jak by nie było, kurczak ten jest coraz bardziej popularny na całym świecie. Ja połączyłam ostrego kurczaka z łagodnym, kremowym ryżem kokosowym. Pycha! Inspirowałam się przepisem z[...]

  • Pate z wątróbki z ziarnami pieprzu

    Dodano w pt, 25/04/2014 - 12:01

    Pate z wątróbkiPate z wątróbki (pâté) to wykwintny pasztet bez pieczenia w formie smarowidła. W przeciwieństwie do tradycyjnego pasztetu robi się go szybko – ok. 30 minut. Doskonała propozycja dla osób bojących się spróbowania wątróbki – pate jest delikatne i w niczym nie przypomina koszmaru z dzieciństwa. Jeśli lubicie zdecydowane smaki – polecam dodać różowy lub zielony pieprz z zalewy – jeśli nie, można go pominąć. Pate z wątróbki najlepiej podać do grzanek. Świetnie pasuje do niego karmelizowana cebula i kiszone ogórki. Nadaje się[...]

  • Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

    Dodano w śr, 26/03/2014 - 12:01

    Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimProste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. W zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu[...]

Strona 1 z 5123...Ostatnia »