Proste ciasto z rabarbarem i truskawkamiPyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Do tego bardzo proste. Bez miksera, bez wyrabiania – po prostu wystarczy wymieszać łyżką.  To taki placek, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można do niego użyć zarówno zielonego jak i czerwonego rabarbaru. Znacznie zyskuje dzięki kruszonce.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 może być pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • ok. 250 g rabarbaru
  • ok. 150 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50 g pokrojonego masła (1/4 kostki)
  • szczypta proszku do pieczenia

Do placka potrzebujemy 4 naczyń:  na owoce, na kruszonkę, na składniki mokre i największe na składniki suche. Rabarbar myjemy, odcinamy liście i końcówki, a następnie kroimy na małe ok. 1-2 cm części. Truskawki także myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce wkładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym. Mieszamy i odstawiamy. Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami w miseczce do czasu, aż powstaną okruchy. Do następnego naczynia dodajemy jajka, jogurt i olej. Roztrzepujemy widelcem, aż do połączenia. Do ostatniego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek. Mieszamy łyżką, a następnie wlewamy składniki mokre. Mieszamy do połączenia – ciasto powinno być bardzo gęste.  Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką) i wyrównujemy. Z owoców odlewamy nadmiar soku (jeśli go puściły) i wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez ok. 35-45 minut (do suchego patyczka). Przez 5 minut studzimy ciasto z rabarbarem przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!