Pralinki orzechowe / kokosowe z mleka w proszku

Pralinki orzechoweMiałam ochotę na małą słodycz. Pralinki wydawały się idealne – nie trzeba ich piec i szybko się je robi. Zdecydowałam się na pralinki w dwóch smakach: orzecha laskowego i kokosa, dlatego zrobiłam dwie porcje. Teraz się nimi rozkoszuję: są słodkie, z bardzo aromatyczną nutą rumu. Jedna mi zdecydowanie wystarcza, aby zaspokoić słodyczowy głód (przynajmniej na najbliższą godzinę :D) – jeśli lubicie słodkości z mleka w proszku – jak najbardziej polecam.

Składniki:

  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki zmielonych herbatników
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka białego rumu

Zaczynamy od uprażenia zmielonych orzechów (ja kupuję już zmielone) lub wiórków. Na 1 łyżce masła na rozgrzanej patelni smażymy orzechy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy 3 czubate łyżki masła, cukier puder, rum i ostudzone orzechy. Dodajemy mleko w proszku i zmielone lub rozdrobnione na pył herbatniki. Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników i formujemy niewielkie kulki. Kulki szybko staną się zwarte. Możemy podać je w papierkach od mini-muffinek.

Pralinki kokosowe możemy wzbogacić o całe migdały (po jednym do środka) – otrzymamy wtedy pralinki bardzo podobne w smaku do Rafaello.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

11 Odpowiedzi na Pralinki orzechowe / kokosowe z mleka w proszku

  1. megi napisał/a:

    Wyglądają przepięknie! ;D

  2. Ależ cudeńka! Na Twoim miejscu też bym się nimi rozkoszowała, hahaha.

  3. Aneta napisał/a:

    Bardzo lubię takie pralinki na mleku w proszku, więc przepis idealnie dla mnie;)

  4. kuchennefascynacje napisał/a:

    Widzę, że u nas dziś prawie tak samo. Ja też miałam ochotę na coś słodkiego, szybkiego,prostego i padło na praliny. Prawie identyczne w wykonaniu 🙂

  5. Samantha napisał/a:

    Przepięknie się prezentują i pewnie doskonale smakują. 🙂

  6. chantel napisał/a:

    sama nie wiem które bym wolała 🙂 biorę obydwa smaki 😉

  7. Ania napisał/a:

    robiłam, wyszły pyszne!:)

  8. Łucja napisał/a:

    uwielbiam takie 🙂 nie umiałabym się zdecydować więc pewnie zjadłabym oba smaki 🙂

  9. magda napisał/a:

    Witam, na ile przed świętami można takie zrobić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)