Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladąSmakiem letnich owoców możemy cieszyć się zarówno teraz, jak również chłodną zimą – to dzięki domowym przetworom, które są znacznie lepsze od sklepowych i które wcale nie muszą być nudne. W sezonie na śliwki proponuję nietypowe powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady oraz charakterystycznych dla smaku piernika: cynamonu i miodu. Powidła śliwkowo-piernikowe są tak smaczne, że ciężko im będzie dotrwać do zimy. Możemy ich używać nie tylko do smarowania pieczywa, racuszków, naleśników (np. zamiast nutelli), ale także jako dodatek do ciast. Gdy słoiczek uchowa się do grudnia będą wprost idealne do przełożenia świątecznego piernika lub tortu.

Składniki:

  • ok. 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2 szklanki cukru trzcinowego (400 g)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (75 g)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika

Śliwki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą przepołowiamy i wyjmujemy pestkę. Śliwki miksujemy w blenderze kielichowym (stojącym). Jeśli takiego nie mamy – przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę śliwkową wlewamy do dużej, wysokiej patelni o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Po tym czasie powinny zmienić kolor na ciemniejszy i zgęstnieć. Dodajemy do nich wtedy cukier i miód. Gotujemy jeszcze 30 minut, nie zapominając o mieszaniu. Sprawdzamy słodkość. Jeśli śliwki były niedojrzałe, może być potrzeba dodania więcej cukru. Gdy smak jest dobry, dodajemy połamaną czekoladę oraz przesiane przez sito kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut i od razu wlewamy do wysterylizowanych, gorących słoików (np. wrzątkiem lub zostawionych na 7 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC). Mocno zakręcamy wysterylizowanymi nakrętkami i szybko ustawiamy słoiki do góry dnem (nakrętka powinna się zassać). Gdy wystygną chowamy je w ciemne i chłodne miejsce (np. piwnicy) – powidła śliwkowe jeśli są dobrze zawekowane można przetrzymywać w takim miejscu do roku czasu.

Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!