Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladąSmakiem letnich owoców możemy cieszyć się zarówno teraz, jak również chłodną zimą – to dzięki domowym przetworom, które są znacznie lepsze od sklepowych i które wcale nie muszą być nudne. W sezonie na śliwki proponuję nietypowe powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady oraz charakterystycznych dla smaku piernika: cynamonu i miodu. Powidła śliwkowo-piernikowe są tak smaczne, że ciężko im będzie dotrwać do zimy. Możemy ich używać nie tylko do smarowania pieczywa, racuszków, naleśników (np. zamiast nutelli), ale także jako dodatek do ciast. Gdy słoiczek uchowa się do grudnia będą wprost idealne do przełożenia świątecznego piernika lub tortu.

Składniki:

  • ok. 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2 szklanki cukru trzcinowego (400 g)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (75 g)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika

Śliwki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą przepołowiamy i wyjmujemy pestkę. Śliwki miksujemy w blenderze kielichowym (stojącym). Jeśli takiego nie mamy – przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę śliwkową wlewamy do dużej, wysokiej patelni o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Po tym czasie powinny zmienić kolor na ciemniejszy i zgęstnieć. Dodajemy do nich wtedy cukier i miód. Gotujemy jeszcze 30 minut, nie zapominając o mieszaniu. Sprawdzamy słodkość. Jeśli śliwki były niedojrzałe, może być potrzeba dodania więcej cukru. Gdy smak jest dobry, dodajemy połamaną czekoladę oraz przesiane przez sito kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut i od razu wlewamy do wysterylizowanych, gorących słoików (np. wrzątkiem lub zostawionych na 7 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC). Mocno zakręcamy wysterylizowanymi nakrętkami i szybko ustawiamy słoiki do góry dnem (nakrętka powinna się zassać). Gdy wystygną chowamy je w ciemne i chłodne miejsce (np. piwnicy) – powidła śliwkowe jeśli są dobrze zawekowane można przetrzymywać w takim miejscu do roku czasu.

Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

  1. Inka napisał/a:

    To musi być pyszne!!! Jutro kupie śliwki i zrobię sobie takie powidła!

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Są genialne. Nasze śliwki w tym roku obrodziły więc zapisuję ten przepis:)

  3. Ela Dz napisał/a:

    Robię podobne powidła ale bez miodu a z większą ilością czekolady. Są naprawdę przepyszne, niejedne się oszukał że to krem czekoladowy. Pozdrawiam 🙂

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Śliwkowo-piernikowe? Mmm, muszą smakować obłędnie!

  5. Ervisha napisał/a:

    Jesteś genialna…. CZekośliwke robiłam ale czkośliwke w wersji pierniczkowej nie… Mistrz 🙂

  6. Łucja napisał/a:

    ależ muszą być pyszne 🙂 koniecznie muszę tego spróbować 🙂

  7. karmel-itka napisał/a:

    moja Babcia robiła najlepsze. gęste, ciemne i wyraziste w smaku.

  8. Ania napisał/a:

    wyglądają przepysznie:) również planuję poszaleć ze śliwkami, ale na razie nie miałam kiedy.

  9. Samantha napisał/a:

    Och muszą smakować wybornie, znakomite, na pewno się skuszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂

  10. Patyska napisał/a:

    Ojacie! Rewelka, na pewno narobię takich!

  11. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    doskonały pomysł na powidła:) muszą smakować wyśmienicie:)

  12. Doskonały pomysł – śliwki z nutą piernikową – pycha! 🙂

  13. lutka40 napisał/a:

    Takich powideł jeszcze nie jadłam .Zapowiadają się na pyszne

  14. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Płynna piernikowa czekośliwka zamknięta w słoiku – to mi się podoba 🙂

  15. ELA.M napisał/a:

    Nigdy sama takich powideł nie robiłam, ale w zimie znajoma mi dała jeden słoiczek były naprawdę pyszne:)

  16. iza napisał/a:

    z czekoladą muszą wybornie smakować

  17. madlene17 napisał/a:

    Z takimi powidłami żadna zima nam nie straszna:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)