Potrawka z łososia podawana z jajkiem, jest z założenia daniem śniadaniowym, jednak moim zdaniem jest też idealna na pyszny, lekki obiad. Bardzo przypomina risotto i podobnie się ją przygotowuje. Jest pyszna, dlatego na pewno będzie stale gościć na moim stole. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
- 400 g filetu z łososia, bez skóry
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 250 g długoziarnistego ryżu basmati
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 4 jajka
- 2 cebule
- 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 75 g masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Łososia należy pokroić w kostkę, posypać kurkumą i solą, po czym odstawić na 10 minut. Później gotujemy na półtwardo ryż przez 7-8 minut w 500 ml osolonej wody. Gotowy ryż odstawiamy (można go posypać szafranem). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy przez 1-2 minuty łososia, a usmażone kawałki odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy przepołowione pomidorki, które z łyżką oliwy i łyżką tymianku należy smażyć przez 1 minutę mieszając. Pomidorki odkładamy. Gotujemy na pół-twardo jajka przez ok. 6-8 minut i przygotowujemy bulion (może być z kostki) – ma być gorący. Teraz będziemy potrzebować garnka (może być od gotowania ryżu). Rozgrzewamy na nim pozostałą oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej ryż, 1/3 wymaganej ilości masła i mieszamy dokładnie, aż masło się rozpuści. Dolewamy łyżkę wazową bulionu i mieszamy, aż ryż go wchłonie. Dodajemy po łyżce bulionu aż do jego wyczerpania, czekając za każdym razem, aż ryż do wchłonie (musimy mieszać). Dodajemy pozostałe masło oraz solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, oraz przekładamy do garnka łososia i pomidory. Całość należy delikatnie wymieszać i gotować razem przez minutę. Podawać z ugotowanymi wcześniej jajkami. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya, wprowadziłam jednak drobne modyfikacje.
Świątecznie, ale oryginalnie 🙂
Bardzo apetyczna potrawka,w Lidlu widziałam pstrąga łososiowego więc chyba nie będzie różnicy jak go dodam zamiast łososia:)