Potrawka z łososiaPotrawka z łososia podawana z jajkiem, jest z założenia daniem śniadaniowym, jednak moim zdaniem jest też idealna na pyszny, lekki obiad. Bardzo przypomina risotto i podobnie się ją przygotowuje. Jest pyszna, dlatego na pewno będzie stale gościć na moim stole. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia, bez skóry
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 250 g długoziarnistego ryżu basmati
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 75 g masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Łososia należy pokroić w kostkę, posypać kurkumą i solą, po czym odstawić na 10 minut. Później gotujemy na półtwardo ryż przez 7-8 minut w 500 ml osolonej wody. Gotowy ryż odstawiamy (można go posypać szafranem). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy przez 1-2 minuty łososia, a usmażone kawałki odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy przepołowione  pomidorki, które z łyżką oliwy i łyżką tymianku należy smażyć przez 1 minutę mieszając.  Pomidorki odkładamy. Gotujemy na pół-twardo jajka przez ok. 6-8 minut i przygotowujemy bulion (może być z kostki) – ma być gorący. Teraz będziemy potrzebować garnka (może być od gotowania ryżu). Rozgrzewamy na nim pozostałą oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej ryż, 1/3 wymaganej ilości masła i mieszamy dokładnie, aż masło się rozpuści. Dolewamy  łyżkę wazową bulionu i mieszamy, aż ryż go wchłonie. Dodajemy po łyżce bulionu aż do jego wyczerpania, czekając za każdym razem, aż ryż do wchłonie (musimy mieszać). Dodajemy pozostałe masło oraz solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, oraz przekładamy do garnka łososia i pomidory.  Całość należy delikatnie wymieszać i gotować razem przez minutę. Podawać z ugotowanymi wcześniej jajkami. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya, wprowadziłam jednak drobne modyfikacje.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!