excerpt thumb

Google+

Różne - Poezja smaku

Różne

Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:Różne]
20 porad znaleziono
Wyszukane porady
Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:Różne]
  • Soda
    Otwarte opakowanie sody w lodówce skutecznie pochłonie wszystkie zapachy
  • Mąka
    Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe.
  • Liście laurowe
    Owady nie zagnieżdżą się w mące, kakao czy ryżu jeśli będziemy trzymać w szafkach liście laurowe
  • Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane będą znacznie pulchniejsze i smaczniejsze, jeżeli dodamy do masy pół łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżkę kwaśnej śmietany.
  • Herbata
    Herbata będzie bardziej aromatyczna, jeżeli dodamy do niej szczyptę ziół, na przykład melisy, ziarnko kolendry lub też nasionko anyżu.
  • Frytki
    Frytki będą smaczniejsze i bardziej chrupiące, jeśli przed usmażeniem zanurzymy je na chwilę we wrzątku, a następnie osuszymy.
  • Grzyby
    Aby mrożone kurki nie były gorzkie, gotuj je 1-2 minuty, a następnie przepłucz zimną wodą - dopiero potem zamróź.
  • Sos
    Do zbyt słonego sosu dobrze jest dolać odrobinę mleka.
  • Zupa
    Jeśli potrawa jest za ostra, dodajmy do niej łyżkę cukru lub łyżkę śmietany. Należy zwiększyć także ilość warzyw.
  • Makaron
    Aby makaron nie sklejał się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub oliwy.
  • Olej
    Oleje jadalne dłużej zachowają świeżość, gdy do otwartej butelki wsypiemy odrobinę soli.
  • Ocet
    Wyblakłe, zatarte kolory dywanu będą znów jak żywe, jeśli po odkurzeniu przetrzesz dywan wodą z octem.
  • Soda
    Przypalony piekarnik wyczyścimy ciepłą wodą wymieszaną z sodą oczyszczoną
  • Ryż
    Ryż zachowa swój biały kolor, jeśli do wody, w której będziemy go gotować, dodamy kilka kropel octu lub soku z cytryny.
  • Galaretka
    Aby galaretka z nóżek nie była mętna, wywar z jarzyn i mięsa należy gotować bez przykrycia na wolnym ogniu.
  • Orzechy
    Orzechów laskowych nie musimy rozbijać młotkiem, ani rozgniatać dziadkiem do orzechów! Wystarczy namoczyć je na noc w wodzie, a potem wrzucić na rozgrzaną patelnią. Skorupki pękną same.
  • Pierogi
    Jeśli przygotowujemy ciasto na pierogi, użyjmy koniecznie ciepłej wody z dodatkiem łyżki oleju. Ciasto stanie się wtedy bardziej lepkie.
  • Pierogi
    Farsz do uszek i pierogów nie będzie się rozlatywał, jeżeli dodamy do niego rozmoczoną zmieloną bułkę lub białko z jajka.
  • Olej
    Aby gorący olej nie pryskał, należy dodać do niego szczyptę soli
  • Makaron
    Aby makaron był jędrny należy gotować go u dużej ilości mocno posolonej wody - wrzucamy go dopiero gdy woda zacznie wrzeć