excerpt thumb

Google+

Nabiał - Poezja smaku

Nabiał

Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:Nabiał]
17 porad znaleziono
Wyszukane porady
Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:Nabiał]
  • Śmietana
    Świeża, rzadka śmietanka łatwo zgęstnieje, jeżeli doda się do niej odrobinę kwasku cytrynowego i odstawi na 2-3 godziny.
  • Jajka
    Aby po ugotowaniu jajek łatwiej było zdejmować skorupkę, należy obficie polać jajka zimną wodą.
  • Ser
    Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem
  • Ser
    Jeśli zwarzy się ser do sernika, należy miskę postawić na parze i ucierać.
  • Ser
    Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży.
  • Mleko
    Mleko nie przypali się, jeśli będziemy je gotować w tym samym garnku, który będziemy przepłukiwać zimną wodą przed gotowaniem mleka.
  • Jajka
    Popękane jajko można bez obawy ugotować na miękko, jeśli miejsce pęknięcia posmarujemy sokiem z przekrojonego ząbka czosnku.
  • Jajka
    Gdy zabraknie proszku do szorowania, do czyszczenia wanny, zlewozmywaka czy nawet kryształów można użyć zmielonych skorupek jajek.
  • Ser
    Przed ucieraniem sera, tarkę trzeba posmarować oliwą lub olejem. Ser wówczas do niej nie przylega, a tarkę łatwi się myje.
  • Jajka
    Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy dodać do wody nieco octu.
  • Jajka
    Dodanie kilku kropli oliwy do jajka przy panierowaniu sprawia, że tarta bułka znacznie lepiej się trzyma.
  • Ser
    Świeży, biały ser nie będzie się kruszył przy krojeniu, jeśli ostrze noża owiniemy pergaminem.
  • Śmietana
    Śmietana, dodana do zupy czy sosu nie zwarzy się, jeśli dodamy do niej odrobinę świeżego, słodkiego mleka.
  • Śmietana
    Jeśli chcesz ubić śmietanę naprawdę dobrze, to zamiast zwykłego cukru dodaj cukier puder.
  • Jajka
    Podczas gotowania jajek należy posolić wodę, wtedy nie popękają.
  • Śmietana
    Białka i śmietana szybciej ubiją się, jeśli będą zimne oraz dodamy do nich szczyptę soli.
  • Mleko
    Aby dno garnka do gotowania mleka nie przypaliło się, należy je wcześniej wysmarować masłem