Kawa

Przeglądasz wszystkie porady 139 porad znaleziono
Wyświetl stronę z 4
Wszystkie porady
Przeglądasz wszystkie porady
  • Kawa
    Kilka ziarenek świeżo upalonej na patelni kawy włożonych do lodówki lub kredensu usuwa przykre zapachy.
  • Ryba
    Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego.
  • Zioła
    Myszy nie znoszą zapachu mięty i wrotycza. Świeże zioła rozłożone w spiżarni czy piwnicy odstraszą je, podobnie jak przypalona kostka cukru.
  • Kawa
    Odrobina zmielonej kawy rzucona na gazowy palnik (przy niewielkim płomieniu) zabije zapach ryby, gotowanego kalafiora, kapusty przy przypalonego mleka.
  • Śmietana
    Świeża, rzadka śmietanka łatwo zgęstnieje, jeżeli doda się do niej odrobinę kwasku cytrynowego i odstawi na 2-3 godziny.
  • Jajka
    Aby po ugotowaniu jajek łatwiej było zdejmować skorupkę, należy obficie polać jajka zimną wodą.
  • Kapusta
    Kwaszona kapusta nie będzie wydzielała przykrego zapachu w czasie gotowania, gdy położymy na wierzch kromkę świeżego chleba.
  • Marchew
    Dodanie tłuszczu - masła lub oleju do gotowania marchwi sprawi, że nie straci ona koloru.
  • Soda
    Otwarte opakowanie sody w lodówce skutecznie pochłonie wszystkie zapachy
  • Zioła
    Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche.
  • Warzywa
    Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C.
  • Warzywa
    Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu.
  • Cebula
    Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu.
  • Pomidory
    Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry.
  • Ziemniaki
    Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
  • Chleb
    Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko.
  • Ciasto
    Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
  • Mąka
    Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe.
  • Banany
    Zielone banany dojrzewają szybciej w towarzystwie jabłek.
  • Ciasto
    Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.
  • Pietruszka
    Posiekaną natkę wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Wystarczy odmrozić taką kostkę, by mieć potem świeżą pietruszkę.
  • Włoszczyzna
    Włoszczyznę przechowamy znacznie dłużej, jeśli będziemy trzymać ją owiniętą w folię aluminiową w lodówce.
  • Awokado
    Przekrojone awokado, lepiej przechowuje się wraz z pestką
  • Liście laurowe
    Owady nie zagnieżdżą się w mące, kakao czy ryżu jeśli będziemy trzymać w szafkach liście laurowe
  • Ser
    Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem
  • Cebula
    Przekrojona połowa cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy masłem lub margaryną.
  • Warzywa
    Zupa będzie smaczniejsza i aromatyczniejsza, jeśli warzywa (cebula, marchew itp.) lekko podsmażymy na maśle.
  • Kapuśniak
    Kapuśniak z kiszonej kapusty należy solić już po ugotowaniu się kapusty. Inaczej łatwo go przesolić.
  • Warzywa
    Ugotowanych warzyw nie należy przetrzymywać w wodzie, w której były gotowane, gdyż stają się wodniste i niesmaczne. W wywarze można przechowywać niezbyt długo tylko kalafior.
  • Warzywa
    Aby zachować smak warzywa należy czyścić i kroić bezpośrednio przed gotowaniem.
  • Warzywa
    Dwie kostki cukru dodane do wody, w której gotują się warzywa, polepszają ich smak.
  • Orzechy
    Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy.
  • Ryba
    Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody.
  • Kawa
    Smak kawy poprawia dodanie do niej (przed zalaniem wodą) szczypty soli lub kakao.
  • Rodzynki
    Rodzynki dodawane do ciasta będą smaczniejsze, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem zamoczymy je w rumie.
  • Kawa
    Szczypta soli dodana do kawy tuż przed zaparzeniem wyraźnie podnosi jej aromat.
  • Wątróbka
    Wątróbka będzie smaczniejsza i bardziej delikatna, gdy przed smażeniem włożymy ją na 2 godziny do soku pomidorowego.
  • Kurczak
    Pieczony kurczak lub kaczka będą miały apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli przed zakończeniem pieczenia polejemy je śmietaną wymieszaną ze sproszkowaną, czerwoną papryką i jeszcze raz na krótko wstawimy do piekarnika.
  • Owoce
    Mrożone owoce odzyskają smak świeżych, jeśli po wyjęciu z lodówki przelejemy je gorącą wodą z cukrem.
  • Mięso
    Mięso będzie smaczniejsze, jeśli przed smażeniem wymoczymy je w mleku.