Ciasta

Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:ciasta]
24 porad znaleziono
Wyszukane porady
Przeglądasz porady według następujących kryteriów
[Porada: ] | [Autor:] | [Kategoria:ciasta]
  • Ciasto
    Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
  • Ciasto
    Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.
  • Orzechy
    Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy.
  • Rodzynki
    Rodzynki dodawane do ciasta będą smaczniejsze, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem zamoczymy je w rumie.
  • Ciasto
    Niektóre ciasta np.: keks czy piernik zyskują na smaku po dłuższym czasie, dlatego należy je piec 3-4 dni przed podaniem.
  • Ciasto
    Kruszonka na cieście drożdżowym będzie bardziej chrupiąca, jeśli od razu po upieczeniu skropimy ją lekko zimną wodą.
  • Pączki
    Aby pączki nie wchłaniały tłuszczu, należy dodać do ciasta łyżkę octu lub alkoholu
  • Sernik
    Sernik będzie bardziej wilgotny, jeśli podczas pieczenia wstawimy na dno piekarnika naczynie z parującym wrzątkiem.
  • Ciasto
    Gdy ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, możemy nakryć je złożonym kawałkiem folii aluminiowej
  • Biszkopt
    Podczas pieczenia biszkoptu nie należy otwierać piekarnika. Biszkopt nie lubi przeciągu i może opaść.
  • Ciasto
    Ciasto nie pokruszy się i łatwo wyjdzie z foremki, jeśli po wyjęciu z piekarnika postawimy ją na mokrej ściereczce.
  • Biszkopt
    Jeśli biszkopt przełamie się na pół należy miejsca pęknięcia posmarować białkiem jajka i złożyć.
  • Pączki
    Jeśli olej na pączki jest zbyt gorący i pączki szybko się palą, należy wrzucić do niego duży kawałek surowego ziemniaka
  • Żółtka
    Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeżeli na kilka godzin przed pieczeniem (np: na noc) doda się żółtka utarte z odrobiną soli, a nakryte ciasto przechowa w chłodnym miejscu.
  • Rodzynki
    Rodzynki nie "idą" na dno ciasta, jeśli zostaną uprzednio wymoczone w gorącej wodzie (lub winie), osuszone na ściereczce i obtoczone w mące.
  • Sernik
    Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika.
  • Czekoloda
    Wiórki czekoladowe do ozdobienia ciast, tortów i deserów będą gotowe błyskawicznie, jeśli czekoladę w kawałku, oskrobiesz obieraczką do warzyw. Przedtem włóż czekoladę na godzinę do lodówki, gdyż twardszą jest łatwiej skrobać.
  • Ciasto
    Ciasta drożdżowego nie wolno przetrzymywać w piekarniku, zaraz po upieczeniu trzeba je wyciągnąć, by nie wysychało.
  • Biszkopt
    Biszkopt będzie pulchniejszy jeżeli do masy dodamy łyżkę octu.
  • Ciasto
    Mąkę do ciasta zawsze przesiewajmy przez sito. Nabierze więcej powietrza, a ciasto będzie bardziej puszyste.
  • Kruche
    Ciasto kruche nie będzie pękać, jeśli schłodzimy je w lodówce i będziemy wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
  • Kruche
    Ułatwisz sobie pracę zagniatając składniki na ciasto kruche w malakserze
  • Sernik
    Masy do sernika nie należy ubijać zbyt długo ? im więcej masa będzie napowietrzona, tym bardziej opadnie.
  • Sernik
    Ser do sernika powinien mieć temperaturę pokojową ? zminimalizujemy ryzyko powstawania grudek.